Vágólapra másolva!
Kisebb mínuszban fejezte be a kereskedést a hazai részvényindex, melyet a pénteki S&P leminősítés nem tudott nagyon megingatni. A BUX-ot főleg a MOL erősödése tartotta pénteki záróértéke körül, míg a többi blue-chip vegyesen mozgott ma. A külföldi tőzsdéken borongós a hangulat a görög döntés előtt, ami a tengerentúli piacokra is átragadt. Az amerikai indexek visszaadva valamennyit múlt heti előnyükből kisebb mínuszokban tanyáznak.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült a pluszos zárás a BUX-nak

Az európai tőzsdék rosszabb teljesítménye ellenére nem mozgott rosszul a BUX, melyre nem nagyon hatott a pénteki S&P leminősítés híre. Ahogy rámutattunk, a nagyobb zuhanás elmaradásának oka az lehet, hogy a hazai parkett nagyobb lemaradásban mozgott az elmúlt napokban, és a leminősítés sem okozott nagyobb meglepetést, mivel a piaci pletykák is erről szóltak egy ideje.

A hazai részvényindex emelkedni is tudott napközben, végül 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a napot, mellyel így kissé lemaradt külföldi társaitól. A régióban a cseh piac mozgott a legjobban, melyet főleg a Central European Media Enterprises húzott feljebb 1,7 százalékos erősödésével.

Forrás: [origo]

A MOL annak ellenére tudott kisebb pluszokat összeszedni, hogy újabb célárcsökkentés érkezett a társaság papírjaira, ezúttal az HSBC vágta vissza prognózisait. Az olajvállalatnál annak sem örülhetnek, hogy 700 milllió forinttal több közmű adót fizethetnek a harmadik megszorító csomagban elfogadott Robin Hood adó alapján. Az olajpapír 0,6 százalékot erősödött ma.

Az OTP nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból, bár nap végére rendesen felhúzták, végül minimális mínuszban zárt. A részvények azután kerültek nagyobb eladói nyomás alá, hogy állandóvá tették a bankadót.

A Magyar Telekom viszont erősödni tudott a hazai börzén uralkodó kedvezőbb hangulat következtében, és 0,25 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A céget viszont hosszútávon nem segíthetik a harmadik kiigazító csomagban a társaságra rótt hatalmas adóterhek. A közműadó miatt egyre kevesebben látják úgy, hogy a részvényenként jelenleg 50 forintos osztalékkifizetés fenntartható. Ennek ellenére kellemes meglepetésként az Unicredit vételre minősítette fel a telekomcég részvényeit.

A Richter elgyengült a bíztatóbb nyitás után, és végül 0,3 százalékkal került ma lejjebb. A gyógyszergyártó részvényei az MSCI indexből való kikerülésük után kezdtek zuhanni az elmúlt hetekben, ami miatt továbbra is óvatosan érdemes bánni a papírokkal.

Az Egis az erősödők táborába tartozott 0,2 százalékos emelkedéséve.

A kisebb papírok közül az E-Starnak nem volt jó napja, mivel 6,9 százalékos mínuszt szedett össze. Fontos megemlíteni, hogy az alternatív energiaszolgáltató már a kötvények teljes mennyiségének a 13,2 százalékát birtokolja a pénteki visszavásárlások után.

Forrás: [origo]

A forint kisebb erősödést mutatott ma a főbb devizák ellenében a pénteki, leminősítés utáni nagyobb zuhanás után. Az euróval szembeni jegyzések a 281,5-ös szintnél tanyáznak, míg a dollár/forint kurzusa változatlanul a 217,4-es szintek körül, míg a svájci franké 234 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Aggódnak a befektetők Görögország miatt

Továbbra is gyengén teljesítenek az európai tőzsdék a görög bizonytalanság következtében, valamint a kedvezőtlen végkimenetelű katalán választások miatt. Mint beszámoltunk róla, a Katalónia függetlenségével kampányoló párt nyerte meg a parlamenti választást, bár kétséges, hogy meglesz-e az abszolút többségük az elszakadás kiírásához szükséges népszavazáshoz.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek esti ülésén eldőlhet a következő görög hitelrészlet sorsa, amire égető szüksége lenne a balkáni országnak, ahhoz, hogy elkerülje a csődöt. A nyugtalanságot az okozza, hogy továbbra sem világos, hogyan fogják megoldani Görögország adósság átstruktúrálásának a kérdését. Az európai tőzsdéknek egy pozitív megállapodás adhatna lökést, ami után holnap ledolgozhatnák ma összeszedett hátrányukat az indexek.

Európában a leggyengébben eddig a francia és a spanyol piac teljesít, az IBEX-re a tegnapi katalán szavazás van rosszabb hatással. A német DAX-ot továbbra is a ThyssenKrupp húzza lejjebb, melynek árfolyama már 5,7 százalékot zuhant, miután a Credit Suisse vételről semlegesre minősítette le ajánlását a társaság papírjaira.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül pocsékul teljesítenek a technológiai cégek az ASML Holding 21 százalékos zuhanása következtében. A Nokia sem tud felállni a nagyobb mínuszokból, ma 3,5 százalékot vesztett értékéből annak ellenére, hogy a Siemens-el közös leányvállalata jelentős növekedési potenciállal rendelkezhet az amerikai telekommunikációs piacon.

A pénzügyi társaságok a Barclays nagyobb esése miatt nem tudnak kikecmeregni a mínuszokból, a bank részvényei már 5,5 százalékot zuhantak, miután kiderült, a katari állami befektetési alap warrantjai lehívása révén csökkentené kitettségét a cégben.

Barclays (LSE)

Forrás: [origo]

Gyűlnek a mínuszok Amerikában

A rossz hangulatú európai kereskedés alapvetően rányomta a bélyegét az amerikai tőzsdékre is, és lefelé indultak el az irányadó részvényindexek. A befektetők továbbra sem nyugodhatnak meg a görög döntés előtt, és a bizonytalanságot csak fokozzák a fiscal cliff körüli aggodalmak is. Ezek következtében már visszaadtak valamennyit a múlt héten megszerzett 3 százalékos előnyükből a piacok. A leggyengébben a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel mozog, mely 0,7 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az energiaipari és távközlési vállalatok teljesítenek a legrosszabbul, de a pénzügyi cégek is már 1 százalékot vesztettek értékükből. A technológiai társaságok kisebb veszteségeihez a Microsoft 1,7 százalékos, míg a Google 1 százalékos mínusszal járul hozzá.

Ezzel szemben a Facebook újra szárnyal, már 7,8 százalékot tudott drágulni. Az Apple és a Yahoo egyaránt 1,3 százalékkal került feljebb, melyeket a kedvező elemzői minősítések is segítenek.

Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos kiemelni, hogy eladja kazahsztáni Kashagan olajmezőben meglevő 8,4%-os részesedését a ConocoPhillips. A bejelentésre 0,8 százalékos eséssel reagáltak a részvények.

A Knight Capital felvásárlása körüli pletykák következtében több mint 10 százalékos pluszban forognak a brókercég papírjai New-York-ban. A Bloomberg becslése alapján megközelítőleg 430 millió dollárra taksálható a cég értéke.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]