Vágólapra másolva!
Továbbra is csupán kisebb veszteséget mutat a BUX a pénteki S&P leminősítés ellenére. A hazai részvényindexet a főbb papírok húzzák lejjebb, de a blue-chipek sem gyengültek jelentősen. Európában negatív a hangulat a közelgő görög döntés előtt, melyet többek között a kedvezőtlen kimenetelű katalán parlamenti választások alapoztak meg.
Vágólapra másolva!

Tartja kisebb hátrányát a BUX

Változatlanul a negatív tartományban mozog a magyar részvényindex az európai piacokkal együtt, bár továbbra sem mutatkoznak nagyobb vérfürdőnek a jelei a pénteki leminősítés ellenére. Mint ahogy elemzésünkben megírtuk, ennek oka az lehet, hogy a hazai parkett nagyobb lemaradásban mozgott az elmúlt napokban, és a leminősítés sem okozott nagyobb meglepetést, mivel a piaci pletykák is erről szóltak egy ideje.

A BUX pénteki záróértéke alatt mozog, és délben "csupán" 0,1 százalékos mínuszt mutat, melyet főleg a blue-chipek tartanak vissza. A régióban a cseh piac számít kiemelkedőnek, melyet főleg a Central European Media Enterprises húz feljebb 1,3 százalékos erősödésével.

Forrás: [origo]

A MOL nem mutat nagyobb elmozdulást annak ellenére, hogy újabb célárcsökkentés érkezett a társaság papírjaira, ezúttal az HSBC vágta vissza prognózisait. Az olajvállalatnál annak sem örülhetnek, hogy 700 milllió forinttal több közmű adót fizethetnek a harmadik megszorító csomagban elfogadott Robin Hood adó alapján.

Az OTP továbbra is 0,6 százalékos mínuszban tanyázik, bár korábban kisebb korrekciót lehetett látni az árfolyamában. A papír a bankadó állandóvá tétele után került nagyobb eladói nyomás alá.

A Magyar Telekom pénteki záróértékén forog, de a céget továbbra sem segíthetik a harmadik kiigazító csomagban a társaságra rótt hatalmas adóterhek sem. A közműadó miatt egyre kevesebben látják úgy, hogy a részvényenként jelenleg 50 forintos osztalékkifizetés fenntartható. Ennek ellenére kellemes meglepetésként az Unicredit vételre minősítette fel a telekomcég részvényeit.

A Richter is elgyengült a bíztatóbb nyitás után, és már 0,3 százalékos mínuszban tanyázik. A gyógyszergyártó részvényei az MSCI indexből való kikerülésük után kezdtek zuhanni az elmúlt hetekben, ami miatt továbbra is óvatosan érdemes bánni a papírokkal.

Az Egis egyedüliként tartja kisebb előnyét, és 0,3 százalékos pluszban mozog.

A kisebb papírok közül az E-Star felfelé indult el, 0,2 százalékot drágult délelőtt, így a pénteki újabb kötvény visszavásárlásokat eddig kedvezőnek ítélhették a befektetők.

Forrás: [origo]

A forint sem mutat nagyobb elmozdulást a főbb devizák ellenében, az euróval szembeni jegyzések a pénteki leminősítés miatti zuhanás után tartják a 282-es szintet. A dollár/forint kurzusa változatlanul 217,4 körül, a svájci franké pedig 234 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Borongós a hangulat Európában a görög döntésre várva

Tovább gyengültek az európai piacok a görög aggodalmak fokozódása, valamint a kedvezőtlen végkimenetelű katalán választások miatt. Mint beszámoltunk róla, a Katalónia függetlenségével kampányoló párt nyerte meg a parlamenti választást, bár kétséges, hogy meglesz-e az abszolút többségük az elszakadás kiírásához szükséges népszavazáshoz.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján eldőlhet a következő görög hitelrészlet sorsa, amire nagy szüksége lenne a balkáni országnak a fizetésképtelenés elkerülése érdekében. A nyugtalanságot az okozza, hogy továbbra sem világos, hogyan fogják megoldani Görögország adósság átstruktúrálásának a kérdését. Az európai tőzsdéknek egy pozitív megállapodás adhatna lökést, ami után megindulhatnának felfelé az indexek.

A piacok közül eddig a francia mutat kisebb lemaradást. A DAX-ot változatlanul a ThyssenKrupp húzza lejjebb, melynek árfolyama már 5 százalékot zuhant, miután a Credit Suisse vételről semlegesre minősítette le ajánlását a társaság papírjaira.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül a technológiai vállalatok teljesítenek pocsékul, már 3,5 százalékot vesztettek értékükből. A Nokia 3,4 százalékot zuhant eddig, mivel a befektetők eddig nem fogadták túl kedvezően, hogy a cég leányvállalata jelentős növekedési potenciállal rendelkezhet az amerikai telekommunikációs piacon.

A Barclays is tovább zuhant, már 4,1 százalékot vesztett értékéből, miután a katari állami befektetési alap warrantjai lehívása révén csökkentené kitettségét a befektetési bankban.

Nokia (Helsinki)

Forrás: [origo]