Vágólapra másolva!
Nincs jele javulásnak az európai tőzsdéken, az indexek továbbra is a negatív tartományban mozognak, ahol a hangulat az amerikai költségvetés problémái miatt lehet borongós. Itthon a BUX is a veszteségeket gyűjtögeti, melyet a MOL és az OTP nagyobb esése taszított a mélybe.
Vágólapra másolva!

A MOL és az OTP tartja lent a BUX-ot

Nem bír felállni a padlóról a BUX, melyet a főbb papírok zuhanása tart a mélyben. A hazai részvényindex 0,9 százalékos mínuszban tartózkodik, amivel a nem túl erős régiós piacokhoz illeszkedik a teljesítménye. A cseh tőzsdét az Erste Group 2 százalékos lejtmenete húz lejjebb.

Forrás: [origo]

Az OTP esése mögött a bank tegnapi leminősítése állhat, a részvények besorolása az S&P-nél "BB"-ra romlott a korábbi "BB+"-ról. Ezen kívül a Deutsche Bank, valószínűleg a leminősítés miatt bekövetkező céárcsökkentése is rossz hatással volt a papírok árfolyamára. Az OTP 1 százalékot veszített edig az értékéből.

A MOL is elgyengült, már másfél százalékot zuhant a pocsék piaci hangulatban.

A Richter 0,4 százalékos pluszt tudott ma összeszedni az elmúlt napok nagyobb esései után. Az enyhébb erősödést az új fejlesztésű gyógyszer hírének köszönheti a gyógyszergyártó, bár a későbbiekben továbbra is az eladói nyomás maradhat fent, mivel pénteken a papírok kikerülnek az MSCI indexből, ami miatt több alapnak el kell adnia a részvényeket.

Az Egis nem mutat eddig jelentős elmozdulást, minimális mínuszban tanyázik.

A Magyar Telekom tartja fél százalékos hátrányát, a részvények a társaságra rótt nagyobb adósságterhek miatt kerültek eladói nyomás alá az utóbbi időben.

Forrás: [origo]

A forint kisebb gyengülést mutatott be a főbb devizák ellenében a részvénypiacokon uralkodó rosszabb hangulat miatt, de az elmozdulása továbbra sem jelentős. Az euróval szembeni jegyzések a 280,5-281-es sáv között tartózkodnak, míg a dollár/forint kurzusa 217,3 körül, a svájci franké pedig 233,2 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Leszakadóban az IBEX

Változatlanul az eladók dominálnak az európai tőzsdéken, ahol kisebb mínuszokat lehet látni. A görög kérdés időleges rendezése után a befektetők figyelme az amerikai költségvetési problémák felé kezdett fordulni, amelyre év végéig kéne megoldást találni. Ha ez nem sikerül, automatikusan életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros automatikus megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az USA gazdaságát. A kedélyeket tegnap Reid szenátor nyilatkozata borzolta fel, szerinte a tárgyalások nem a megfelelő ütemben haladnak.

A borongósabb hangulat eddig a spanyol IBEX-re van a legrosszabb hatással, az index jelentősen lemaradva 0,8 százalékos mínuszban mozog. A DAX-ot a Henkel 1 százalékos emelkedése emeli a többi piac fölé.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t a United Utilites Group 2 százalékos emelkedése sem tudja nagyon segíteni, a társaság részvényeit azután kezdték el vásárolni, hogy a cég kedvező gyorsjelentési számokat tett közzé. Az adózás előtti eredménye 198,7 millió fontra nőtt az elmúlt félévben a tavalyi év azonos időszakában alakult 184,9 millió font után.

A bankok viszont továbbra sem tudnak javulni, a Deutsche Bank 2 százalékot, a Commerzbank 1,3 százalékot esett eddig.

A Marks&Spencer viszont 3 százalékot tudott emelkedni, miután bejelentették, hogy a kereskedelmi vállalat megegyezett a nyugdíj szervezetekkel a következő 10 év finanszírozási hozzájárulásáról, melynek keretében a korábbi 60 millió font helyett csak 28 milliót kell befizetniük a nyugdíjalapokba.

Az ArcelorMittal papírjai 1 százalékos veszteséget mutatnak, mivel a befektetők nem fogadhatták jól a cég nagytulajdonosainak és a francia elnöknek a találkozóján elhangzottakat. Ahogy az érintettek elmondták, ha az acélipari óriás bezárja két olvasztóját, akkor Franciaország államosítaná azokat, hogy elkerülje a munkások elbocsátását. Korábban a francia ipari miniszter nevezte nemkívánatosnak a vállalatot az üzemek tervezett bezárása miatt.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]