Nemzetközi színtéren védené magát a Mol

Vágólapra másolva!
A Zágrábi Megyei Bíróság keddi ítéletét előzetes döntésnek tekinti a Mol, és továbbra is határozottan visszautasítja a volt horvát miniszterelnök elleni perben felmerült vádakat.
Vágólapra másolva!

A Mol szerdán kiadott közleménye szerint a bíróság részére nem nyújtottak be olyan tényleges bizonyítékot, amelyek a Mollal kapcsolatos vádakat igazolták volna. Tévesnek tartják az INA vállalatirányítási szabályaival, illetve az INA irányításával kapcsolatos állításokat, és megkérdőjelezik, hogy az eljárás összeegyeztethető-e az Európában alkalmazott jogi eljárásokkal, normákkal és elvekkel. A közleményben a Mol azt írja, hogy szükség esetén nemzetközi lépésekre is hajlandóak az ügy érdekében.

Kedden tíz év börtönre ítélték Ivo Sanader horvát miniszterelnököt abban a két, egy eljárásban egyesített ügyben, amelyben a vád szerint a volt horvát kormányfő kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo banktól egy állami kölcsönfelvétel tető alá hozásáért, majd évekkel később a Moltól is, az INA olajcég tulajdonrészének megvásárlásáról szóló szerződés megkötésekor.

Az ügyben Magyarországon is folyt eljárás, a horvátok jogsegélykérelme alapján. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozott, meghallgatta többek között Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is, majd bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.