Nem tudják a cégekre sózni az exportmilliárdokat

Vágólapra másolva!
Augusztus óta elérhető egy pályázat az exportálni vágyó cégek számára, de a pénz eddig alig harmadára jelentkeztek. Pedig nevetségesen könnyűek a feltételek, például már azért is pont jár, hogy repülőjegyet mutogat valaki a külföldi üzleti útjáról.
Vágólapra másolva!

Hárommilliárdos forrás áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, hogy kilépjenek a külpiacokra, de eddig kevesebb mint 70 jelentkező adott be pályázatot. Az export lenne a kitörési lehetőség a magyar cégeknek, de önerőből szinte esélytelenek - írta közleményében a Creative Expert Consulting.

A GOP 3.3.3 kódjelű pályázat 3-20 millió forint közötti támogatást ad úgy, hogy a vállalkozásnak legalább 50 százalékot kell állnia. A pályázat augusztus 1. óta elérhető, de nem kell félni, hogy a cégek kimerítenék a keretet, mert eddig csak 69 pályázat futott be, 1 milliárd forint értékben. A tanácsadó cég szerint még egyik pályázatot sem bírálták el.

Gyér az érdeklődés annak ellenére, hogy a pályázati feltételek kifejezetten puhának számítanak. Két lezárt üzleti év, köztartozásmentes előélet, és a szokásos feltételeken túl a 19 további feltételből csak 3-nak kell megfelelni. Már az is pontot ér, ha legalább egy félállású munkavállaló van a cégnél, akinek van középfokú nyelvvizsgája. Az is pontot ér, ha a cég képviselője volt már valamilyen kamarai rendezvényen, sőt azért is, ha repülőjeggyel igazolja, hogy tett már lépéseket a külföldi terjeszkedés érdekében.

A pályázat támogatást nyújt nemzetközi vásárokon való megjelenésre, illetékes szakember alkalmazására, vállalati tanácsadási és szervezetfejlesztési szolgáltatások igénybevételére, továbbá sok más olyan tevékenységre, ami megalapozza vagy megerősíti a pályázó exportképességét.