Gödörben toporog az eurózóna

Vágólapra másolva!
Nem mutatkoznak az élénkülés jelei az eurózónában, a második félévben tapasztalt lassulás után gyenge lesz a növekedés még 2013-ban is Mario Draghi szerint, aki elkötelezettnek tűnik a monetáris stimulusok fenntartásában.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a lefelé mutató kockázatok dominálnak az eurózóna gazdasági növekedésében Mario Draghi, az ECB elnöke szerint, és a második félévben látható lassulás nem áll meg 2012 végéig. Draghi az ECB mai kamatdöntése utáni szokásos sajtótájékoztatóján beszélt az eurózóna kilátásairól.

Draghi felhívta a figyelmet a közleményében, hogy az eurózónában az inflációs nyomás továbbra is meglehetősen kiegyensúlyozott, ami azt jelenti, hogy a rekord alacsony kamatok ellenére sem lát egyelőre az ECB súlyos inflációs fenyegetést, ami arra utal, hogy Draghi elkötelezett lehet az alacsony kamatszint és a jegybanki stimulusok fenntartása (vagy akár erősítése) mellett.

Az ECB a széles körben vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, továbbra is 0,75 százalékon áll az irányadó ráta. A Bank of England sem nyúlt a kamatrátához, és az eszközvásárlási programjára szánt pénzmennyiséget sem növelte (45 elemzőből 10 erre számított pedig).

Draghi beszéde alatt az euró valamelyest erősödött a dollárral szemben, a 1,272 közeléből 1,275-ig emelkedtek az EURUSD jegyzések.

EURUSD (1 perces)

Draghi úgy tűnik, tegnap már ellőtte a puskaport, amikor az Európai Bizottság pesszimista prognózisaira tromfolva úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna válsága begyűrűzött az eddig valamelyest ellenállónak mutatkozó Németországba is. A tegnapi, éles hangulatváltásban a tőzsdéken ennek a nyilatkozatnak is vastagon szerepe lehetett.