Ne vétózhassa meg az ablakcserét a zsémbes szomszéd

Vágólapra másolva!
A széndioxid-forintokból kapjanak támogatást a lakosok, a társasházakban viszont ne legyen vétójoga minden zsémbes lakosnak, ha a kisebb gázszámláról van szó - többek közt ilyen energiahatékonysági javaslatokat terjesztettek be a kormány elé szakmai szervezetek és vállalkozások.
Vágólapra másolva!

Tizenkét pontból álló energiahatékonysági javaslatcsomagot tárt a kormány elé a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a hozzá csatlakozó több szervezet, például az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara.

Egy nagy horderejű energiahatékonysági felújítási program a szenvedő építőipar egyik mentőöve lehet, mert az ágazat vállalatai nagy mennyiségű megrendeléshez juthatnának. Közben a fűtésszámlák is csökkennének, miközben az energiabehozatalt is mérsékelni lehetne.

A javaslat szerint a magyar széndioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételt, amely évente körülbelül 30 milliárd forintot tesz ki, teljes mértékben a lakossági energiahatékonysági projektekre kellene fordítani.

A lakosság a javaslat szerint legalább egyharmad részben kaphatna támogatást, és a többi részre is kamattámogatott hitelt ajánlanak segítségül. A társasházaknál azt javasolják, hogy ne csak minden lakó beleegyezésével, hanem egyszerű többséggel is lehessen energiahatékonysági beruházásról dönteni.

A közintézmények felújítására államilag garantált alapot hoznának létre, amelybe visszakerülnének az energiahatékonyságból nyert megtakarítások. A felújító vállalkozásoknak garanciát kellene adniuk a megtakarítás megvalósulására. Az aláírók azt kérik a kormánytól, hogy a közintézmények 3 százalékán végezzenek felújítást.

A javaslat szerint szükség lenne az épületek energiahatékonysági osztályozására, amelyről használható és hozzáférhető nyilvántartást kellene vezetni. Az adásvételnél és a lakásépítésnél ezeket a tanúsítványokat a hivataloknak kéne bekérniük, sőt a lakáshirdetéseknél is fel kellene tüntetni a besorolást. Ezeket a tanúsítványokat csak helyszíni szemlével, és nem az energiaszámlákból kellene elkészíteni.

2020-tól életbe lép a közel nulla energiaigényű épület-energiahatékonysági szabvány, de a javaslattevők szerint ezt nem az utolsó pillanatban kellene bevezetni, hanem több lépcsőben.

A pontok közt szerepel, hogy 2013-tól csak zárt égésterű kazánok beépítését lehetne engedélyezni új épületek gázfűtésénél. Az energiahatékonysági beruházások ellenőrzését a kivitelezőktől függetlenül kellene végezni. A közbeszerzéseknél előnyben kellene részesíteni az energiahatékonyságot inkább szem előtt tartó pályázókat.