Vágólapra másolva!
Nap végére érkeztek meg a vevők a BÉT piacára, ahol az egész napos mínuszokból végül minimális veszteségek maradtak zárásra. A legjobban az OTP hajrázott, ami éppen csak hogy lemaradt a pluszos befejezésről. Európában is felfelé húzzák az indexeket, bár a holland és a francia tőzsde kivételével még mindig kisebb mínuszokat mutatnak a börzék. Amerikában lefelé vették az irányt az indexek, bár a kisebb hangulatjavulás jelei ott is megfigyelhetők.
Vágólapra másolva!

Nap végére érkeztek meg a vevők a BÉT-re

Nagy hajrát indított a BUX a nap végén, és zárás előtt nem sokkal a pozitív tartományba is benézett, végül napi maximuma alatt nem sokkal, 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindexet a MOL tartotta mínuszban, amivel ezzel a régió jobb teljesítői közé tartozott. A cseh PX pocsékul mozgott ma a tegnapi nagyobb emelkedések után. 2 százalékos zuhanását főleg a Phillip Morris 1,4 százalékos esésének köszönheti.

A pluszos zárást talán a Valutaalappal folytatott tárgyalások felől érkező pozitív hírek segíthették volna, ez azonban nem történt meg, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz IMF megállapodás, mivel devizakötvény kibocsátását tervezi a kormány.

Forrás: [origo]

A MOL árfolyama nagyot zuhant, végül 0,4 százalékos mínuszban állapodott meg a borongós külpiaci hangulatban. A nagyobb esésben szerepet játszhatott a Concorde és a Credit Suisse célárcsökkentése is.

Az OTP visszajött a nagyobb mínuszokból, és végül csak nagyon minimális mínuszban fejezte be a kereskedést. Nap közbeni rosszabb teljesítménye többek között tegnapi leminősítésére vezethető vissza, az S&P ugyanis "BB+"-ról "BB"-ra rontotta a papírjai ajánlását Magyarország pénteki leminősítése következtében. Emiatt a Deutsche Bank is csökkentette célárát a részvényekre.

A Richter továbbra is a padlón van, bár a nap végi nagy hajrában végül 0,2 százalékos mínuszig tudott visszajönni, amivel még mindig 5 hónapos mélypontja körül mozog. A nagyobb eladói nyomás amiatt alakult ki az esetében, mert pénteken kikerül az MSCI indexéből, és több alapnak is el kell adnia a papírokat. Az árfolyamon a ma reggeli, új fejlesztésű gyógyszer, valamint a saját részvény visszavásárlások híre sem tudott segíteni.

A másik gyógyszergyártó, az Egis is nagyot javult a nap végére, az egész napos mínuszokat végül 1,6 százalékos pluszba fordította át. Ebben az a jó hír segíthetett, hogy egy módosító indítvány szerint az Egis továbbra is levonhatná a K+F kiadásai miatt a támogatott gyógyszerek után fizetendő 20 százalékos adót. Ez a 2013-2014-es évtől mintegy 4 milliárd forintos megtakarítást jelentene éves szinten a társaságnak.

A Magyar Telekom nem bírt kikecmeregni a negatív tartományból, és 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A cégre rossz idők járnak az utóbbi időben, ugyanis hatalmas adóterheket róttak rájuk a harmadik megszorító csomag keretében, ami miatt kétséges, hogy tartani tudják 50 forintos osztalékfizetésüket. A rosszabb kilátások miatt a Renaissance Capital csökkentette célárát a telekomcég papírjaira.

Az E-Star papírok voltak a nap egyik legnagyobb vesztesei, ugyanis 5,3 százalékos lejtmenetben álltak meg záráskor. A piaci szereplők nem ítélhetik meg túl kedvezően a cég folyamatos kötvény visszavásárlásait, ami után már a teljes kibocsátott mennyiség 15,8 százaléka került vissza az energiaszolgáltatóhoz.

Forrás: [origo]

A forint árfolyama változatlanul a 280,5-281-es sáv között ingázik az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 217,3 körül, a svájci franké pedig 233,3 körül tanyázik.

EURHUF

Forrás: [origo]

Már pluszban a holland és francia tőzsde

Továbbra is adják a részvényeket az európai tőzsdéken, bár a nap végére jelentősen visszahúzták az indexeket a nagyobb mínuszokból. A holland AEX és a francia CAC 40 már a pozitív tartományban tanyáziik. Előbbit a Heineken húzza feljebb, mely 1,3 százalékos erősödés után történelmi csúcsán mozog.

A befektetők hangulatát változatlanul a fiscal cliff miatti aggodalmak határozzák meg. A görög kérdés időleges megoldása miatti jókedv végleg a múlté, az indexek egész nap a negatív tartományban mozognak. Az emelkedést az sem tudta segíteni, hogy hivatalosan is elfogadták a spanyol bankok megsegítésére kidolgozott terveket, ami lehetővé teszi 40 milliárd euró jóváírását a számukra.

Forrás: [origo]

A FTSE-t többek között a BP 1,4 százalékos esése húzza lejjebb. Az olajtársaság azután kezdett zuhanni, hogy kiderült, nem köthetnek új szerződéseket Amerikában.

A Megafon pedig 19,5 dollár körül forog első kereskedési napján, miután tegnap 20 dolláron bocsátották tőzsdei forgalomba.

Heineken (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Nincs javulás Amerikában

Folytatják lejtmenetüket az amerikai részvényindexek, mivel a befektetők továbbra is a költségvetési problémák miatt aggódnak, melyre év végéig kéne megoldást találniuk a döntéshozóknak. Ha ez nem sikerül, automatikusan életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros automatikus megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az USA gazdaságát.

A piacok emelkedését a kellemetlen meglepetést okozó mai makroadat sem segíthette, ugyanis az új lakás értékesítések száma váratlanul 0,3 százalékkal, 368 ezerre csökkent októberben, miközben előzetesen 390 ezres értéket vártak.

A tengerentúli piacokon kezdetben 0,4-0,5 százalékos mínuszokat lehetett látni, amelyből az európai börzék javulását látva faragni kezdtek kissé az indexek. A leggyengébben az S&P 500 teljesít, mely még mindig távolodik három hetes csúcsától.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a távközlési és nyersanyagkapcsolt vállalkozások mutatják a legnagyobb lemaradást. A pénzügyi cégeket a JPMorgan és a Goldman Sachs 1 százalékos, és a Bank of America 0,9 százalékos esése húzza lejjebb.

A technológiai papírok közül az Apple gyengül, már 1,1 százalékot veszített értékéből, melyen az sem tud segíteni, hogy a legfrissebb elemzések szerint a cég hatalmas szeletet hasított ki a kínai tablet piacból.

A Facebook folytatja emelkedését, és már 0,3 százalékkal került feljebb. (Olvassa el nagyobb elemzésünket a részvényeiről)

Forrás: [origo]

Vállalati hírek közül érdemes megemlíteni, hogy a Groupon igazgatósági tanácsa lapátra tenné Andrew Mason vezérigazgatót a cég pocsék eredményei miatt. A részvények egy év alatt az értékük 80 százalékát elvesztették, késő délután 1 százalékos pluszban tanyáznak.

A Green Mountain Coffee Roasters részvényei hatalmasat szárnyalással kezdték a kereskedést a társaság jobb gyorsjelentése után. A papírok 25 százalékos emelkedés után 36 dollár körül mozognak.

Erősödik a dollár, megszédültek a nyersanyagok

A befektetők kockázatkerülésének a jeleként nagyot erősödött ma a dollár az euróval szemben, a jegyzések 1,28 alá is benéztek, késő délután 1,291 körül mozognak.

EURUSD

Forrás: [origo]

Az arany jelentős esésen megy keresztül ma délután, az 1750 dolláros szintekről egészen az 1710-es szintekig zuhant le az árfolyama, mely többek között a dollár erősödésére vezethető vissza. A befektetők ugyanis a kockázatkerülés miatt az amerikai fizetőeszközt kezdik el vásárolni, ami így megdrágul, és így az ebben denominált eszközökhöz is drágábban juthatnak a külföldi befektetők. Egyes pletykák azonban brókerhibát sejtenek a lejtmenet mögött.

A WTI olaj is nagyobbat zuhant ma, értékéből 1 százalékot vesztve 86,3 dollár körül tanyázik.

Arany

Forrás: [origo]