Amerika éhsége hajthatja a Nokia leányát

Vágólapra másolva!
Jelentős növekedési potenciállal kecsegtet az amerikai telekommunikációs piac a Nokia és a Siemens közös leányára. A Nokia Siemens Networks már kapott egy jelentős megrendelést a tengerentúlon, de még továbbiak várhatóak. Legfőbb versenytársait különböző akadályokat hátráltatják, ami szintén a finn-német vállalatot érősíti.
Vágólapra másolva!

Fordulhat a trend

Az amerikai piac növekedését használná ki a telekommunikációs eszközöket gyártó Nokia Siemens Networks, miután nagyobb kínai riválisai politikai akadályokba ütközhetnek. Rajeev Suri vezérigazgató múlt heti interjúja szerint jelentős keresletet támaszt az USA-ban az AT&T és versenytársainak növekvő kapacitása - írja a Bloomberg.

A Nokia Siemens Networks a Nokia és a Siemens 50-50 százalékos közös vállalkozása, melyet 2007 áprilisában indítottak útjára anyavállalatai. Jelenleg több mint 150 országban nyújt telekommunikációs szolgáltatásokat a cég.


A Nokia Siemens értékesítését az előző negyedévben az ázsiai-óceániai térség nagyban támogatta 29 százalékos bővülésével, elsősorban Japánnak és Dél-Koreának köszönhetően. Eközben az észak-amerikai bevételek 6 százalékkal zsugorodtak. A trend azonban fordulni látszik a növekvő marketing kiadások és az adatszolgáltatások megugró kereslete következtében.

Gyengélkednek a versenytársak

A Nokia Siemensnek a Huawie-jel kell megküzdenie a világ második számú telekommunikációs eszközgyártója címért. A Huawei és a ZTE olcsóságának köszönhetően jelentős piaci részesedést szerezett Ázsiában és Európában is. Következő célpontjuk egyaránt Észak-Amerika lenne, ahol azonban jelentős politikai nyomás nehezedik rájuk. A kormány szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha a kínai cégek hozzáférnek a helyi telekommunikációs hálózatokhoz.

Az európai versenytársak közül komoly gondokkal küzd a francia Alcatel-Lucent is, amely erős amerikai piaci pozícióval rendelkezik. A cég azonban az elmúlt öt évben csupán 2011-ben tudott nyereséget felmutatni, ezért 2013 végéig 1,25 milliárd eurós költségmegtakarítást szeretne elérni.

A telekomminukációs eszközök piacán lévő verseny a Nokia Siemens javára hajthatja a vizet - mondta Sami Sakamies, a Nordea Bank elemzője a Bloombergnek. Úgy néz ki, hogy a kínai versenytársakat az amerikai hatóságok tarthatják távol, míg az Alcatel-Lucenttel szemben jóval profitábilisabbnak bizonyul a Nokia Siemens.

Növekvő amerikai költekezés húzhatja

A Nokia Siemens még májusban nyerte meg a Deutsche Telekom amerikai egységének tenderét, aminek köszönhetően a vállalat építheti ki a gyorsabb sebességre képes vezetéknélküli hálózatot. Kisebb horderejű szerződéseket a másik két nagy mobilszolgáltatóval, az AT&T-vel és a Verizon Wireless-szel is kötött a cég, Rajeev Suri vezérigazgató elmondása szerint a nagyobb ügyeletekre a későbbiekben kerülhet sor - írja a Bloomberg. A második számú amerikai mobilszolgáltató 14 milliárd dolláros beruházást tervez a vezetékes és a vezetéknélküli szegmensekben az elkövetkezendő három évben.

A cég stratégiája három piacot célzott meg, Dél-Korea és Japán mellett az USA-ban lehet nagyobb pénzt csinálni a piacon, míg a Közel-Keleten és Afrikában ez jóval nehézkesebb. A világ többi részén nem számít növekedésre a cég, csupán a jelenlegi pozíciók fenntartása a cél.

Vegyes teljesítmény

Vegyesen teljesítettek az év eddig eltelt részében az anyavállalatok, a német Siemens 5,5 százalékot emelkedett idén, míg a finn Nokia árfolyama 28 százalékot zuhant. Utóbbi esetében a mínusz jóval kisebb, ami a múlt heti kiemelkedő teljesítménynek tudható be, a papaírt arra a hírre tépték meg, miszerint több német boltban teljesen elfogyott az új Lumia 920-as modell. November elején kezdte meg a Nokia a Windows Phone 8-as operációs rendszerű készülékeit árusítani.

Nokia (Helsinki Stock Exchange)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Siemens (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]