Vállalatok a "fiscal cliff" célkeresztjében

Vágólapra másolva!
Veszélybe kerülhetnek a vállalati adókedvezmények ha az amerikai döntéshozók elfogadják az új költségvetési javaslatot. A Financial Times cikke szerint a "fiscal cliff" eddig az egyénekre fókuszált, a továbbiakban a vállalati szegmens is kerülhet előtérbe.
Vágólapra másolva!

Az üzleti társaságok hozzájárulása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne elkerülni a 600 milliárd dolláros megszorító intézkedést - írja a Financial Times. Az írás szerint a legutóbbi tíz évben 150 milliárd dollár környékére tehető a kedvezmények generálta kiesés, érezhető tehát, hogy még az évesített összeg is szépen dotálná a 600 milliárd dollárosnak ígérkező költségvetési megszorítást.

Mi az a "fiscal cliff"?

A "fisclal cliff" a sajtó által kitalált elnevezés egy automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő csomagra, ami akkor lép hatályba 2013. január 1-jén, ha a Kongresszus nem tud megegyezni egy deficitcsökkentési tervről. A CBO (Congressional Budget Office) nemrégiben publikált elemzéséből kiderül, hogy a csomag 560 milliárd dolláros deficitcsökkentő hatással járhat, ám recesszióba taszítja az Egyesült Államokat 2013 első félévében.
Az elemzés szerint a költségvetési hiányt mintegy 607 milliárd dollárral (a GDP 4 százaléka) csökkentené a hatályba lépő intézkedéscsomag. Azonban a gyengülő gazdasági aktivitás következményeit is belekalkulálva összességében 560 milliárd dollárnyi pozitív hatása lehet az intézkedéseknek a CBO becslése szerint.
A reál GDP-re gyakorolt hatásnak köszönhetően 2013 első félévében minden bizonnyal recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság. Éves szinten 1,3 százalékos zsugorodás következhet be az első hat hónapban, míg az egész évet tekintve összességében 0,5 százalékos növekedést jelez előre a tanulmány. Idén a harmadik negyedévben 2 százalék volt az évesített GDP növekedés.



Ahogy azt korábban is megírtuk, pénteken magasabb sebességbe kapcsolt a Fehér Ház, az Obama-beszéd egyértelműen kinyilvánította a demokraták szándékait. A múlt hét nagy fejleménye, hogy már a republikánusok is támogatásukról biztosították Obama-t. Sőt John Boehner, republikánus frakcióvezető konstruktívnak nevezte az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéseket.

Érdekes azonban, hogy eddig inkább a vagyonosabb magánszemélyek adóztatására fókuszált a kormányzat, a vállalati megszorításokról nem sok szó esett. Úgy néz ki azonban, hogy Obama előveszi a vállalatokat is, mielőtt még megkezdte volna ázsiai körútját, szövetségeseivel tárgyalt. A telefonos megbeszélések során olyan cégvezetőkkel egyeztetett Obama, mint Warren Buffett, Tim Cook, Jamie Dimon (JPMorgan) vagy Jim McNerney (Boeing). A beszélgetések sikeresek voltak, hiszen a Fehér Ház közleménye szerint a legtöbb cégvezető hajlandó lenne a 2013-as adókedvezményekből engedni, a jelenleg 35 százalékos társasági adó csökkentéséért cserébe.

Az FT írása azonban kiemeli, a túlfűtött optimizmus még korai lenne, a republikánusok ugyanis nem vagy csak mérsékelten támogatnák a demokrata kezdeményezést.