Merkel már a csúcs kudarcát árazza

Vágólapra másolva!
A német kancellár szerint nem biztos, hogy sikerül megállapodni az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő találkozóján.
Vágólapra másolva!

Ha nem lesz egyezség, akkor 2013 elején újabb csúcstalálkozót kell tartani - vélte a német kancellár. Angela Merkel szerdán a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében hangsúlyozta: Németország legkésőbb 2012 végéig megállapodást akar elérni a 2014-2020-as közös költségvetésről. A gyors megállapodás azért fontos, mert az államháztartási konszolidáció terhe alatt számos tagország kizárólag az uniós forrásokból tud beruházásokat végrehajtani.

Egy szerdai sajtóbeszélgetésen Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára is megjósolhatatlannak nevezte, hogy sikerül-e a tagállamoknak megállapodásra jutniuk a következő többéves költségvetési keretről. "Jó lenne, ha ezen a tagállamoknak sikerülne megegyezniük, mert jelenleg nagy a bizonytalanság, és ez senkinek sem jó" - mondta. Hangsúlyozta, nem előnyös, ha az EU azt sugallja, hogy döntésképtelen. Megjegyezte, nincs végső határideje a megállapodásnak, de nem hinné, hogy ha néhány hónappal elhalasztanák, akkor okosabbak lennének a tagállamok.

A büdzsé tartalmával kapcsolatban kijelentette, olyan, mintha egyfajta válságköltségvetést készítettek volna: reálértéken kisebb összegű, mint a jelenlegi időszakra szóló, pedig az unió feladatai időközben megsokasodtak, és ambiciózus elképzeléseket fogalmaztak meg a jövőre. Győri Enikő hangoztatta, nem jó megoldás, hogy kevesebbet szánnak a kohéziós és a közös agrárpolitikára. A jelenlegi tervek szerint Magyarországot csaknem 30 százalékos veszteség érné a kohéziós forrásokban a 2007 és 2013 közötti időszakhoz képest, ez elfogadhatatlan - közölte. Minden tagállam egyenrangú, valamennyinek vétójoga van, de Magyarország érdeke nem a "zűrzavar", hanem a megállapodás - fűzte hozzá.