Méregpirulával védekezne a Netflix

Vágólapra másolva!
A Netflix menedzsmentje a befektetők körében méregkapszula néven ismert technika egyik fajtájával védené ki a külső befektetők nemkívánt, nagyobb tulajdonszerzését. Az intézkedésre a hírhedt befektető, Carl Icahn feltűnése miatt kerül sor.
Vágólapra másolva!

Még hétfőn jelentették be az online videókölcsönzéssel foglalkozó Netflixnél (Nasdaq) menedzsmentje, hogy úgynevezett méregpirulához (az angol szakzsargonban "poison pill") fognak folyamodni, ha egy befektető 10 százaléknál nagyobb tulajdont kívánna szerezni a vállalatban a vezetés jóváhagyása nélkül (azaz ellenséges felvásárlás esetén). Eszerint a cég új részvények rábocsátásával árasztaná el a piacot, amely csökkentené a felvásárló részesedésének relatív értékét, lényegében "kihigítja" a meglévő tulajdonosokat. Mivel több részvény lesz forgalomban, így a befektetőnek is nagyobb mennyiséget kell vásárolnia, hogy jelentősebb tulajdoni hányadot szerezzen a cégben.

Méregpirula

A méregpirulaként emlegetett intézkedések általában véve azt a célt szolgálják, hogy a menedzsment valamilyen módon megnehezíthesse egy általa ellenségesnek minősített felvásárló dolgát. A Netflix megoldása csak egy a sok közül, előfordul, hogy valamilyen módon a megszerezhető szavazatok arányát korlátozza a menedzsment, vagy akár speciális értékpapírokat bocsát ki, amelyek valamilyen módon korlátozzák a tulajdonszerzés lehetőségét az ellenséges felvásárló számára.



A Netflix döntésére azután került sor, hogy felerősödtek a pletykák az online videókölcsönző társaság felvásárlása körül, amely keretében nem is akárki, Carl Icahn vetette ki hálóját a vállalat részvényeire. A Netflix vezetése azért ódzkodik a híres aktivista befektetőtől, mert ő korábban számos cégbe vásárolta be magát, hogy aztán átszervezésekkel, eszközök értékesítésével vagy akár a teljes vállalat akvizícióra való felkínálásával növelje saját hasznát.

A legemlékezetesebb esetek egyike az egyébként szépreményű TWA légitársaság agresszív, hitelből történt felvásárlása volt. Icahn a jelentős hiteleket a cég eszközeinek értékesítésével fizette vissza, és végül busás haszonnal távozott, miközben a TWA csődbe ment.

A Wall Street kalóza már majdnem 10 százalékos részesedéssel rendelkezik az online videókölcsönző vállalatban, miután 36 dolláros lehívású call opciókat vásárolt szeptember és október során 55-60 dolláros részvényárfolyam mellett.

Icahn feltűnése a többi befektetőnek is megtetszett, és körülbelül 30 százalékkal nyomták feljebb a Netflix árfolyamát az utóbbi két hétben, mivel valószínűleg úgy gondolkodnak, hogy a felvásárlások után tovább emelkedhet a részvényárfolyam. A papírok egyébként hatalmas hullámvasutat jártak be, ugyanis 2008 végén még 20 dollár körül jártak, 2011 közepén pedig már 300 dollár felett is kereskedtek velük.

Icahn jelenléte nem csak a Netflix vezetőinek szúrja a szemét. Az elmúlt hónapban a milliárdos befektető már az Oshkosh autógyártó vállalatot is megpróbálta felvásárolni, amit a menedzsment szintén a poison pill lépéssel akadályozott meg. Mr. Icahn azonban nem olyan ember, aki könnyen feladja, legutóbbi nyilatkozatában elmondja, megfogják találni a módját a befolyásszerzésnek.

Netflix (NYSE)