Megtáltosodott a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen javult a nemzetközi befektetői környezet világszerte, ami kedvezett a kockázatosabbnak ítélt eszközöknek is, így a forint a hét első napján javított pozícióján. Az előttünk álló napokban hangulati alapú kereskedésre lehet számítani, csak néhány makrogazdasági adat változtathat a szereplők kockázati érzetén.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Államok nem zuhan bele a költségvetési szakadékba, vagyis a republikánusok és a demokraták meg fognak állapodni egy kiigazítócsomagról. Ennek köszönhetően a kockázatvállalási hajlandóság javult, és a kedvező hangulatban a menedéknek tekintett amerikai dollár gyengült, a feltörekvő piaci eszközök pedig erősödtek.

Az euró ára 281,5 forintra csökkent hétfő estére a reggeli 284,5 körüli jegyzésről. A forint erősödése az 50 és 100 napos mozgóátlagoknál állt meg délután (282,5-nél), amit a további hangulatjavulással áttört a hazai deviza. Kedvezőtlen környezetben a 285,5-286-os szintek szabhatnának gátat a gyengülésnek.

A következő napokban hangulati alapon folyhat a kereskedés. Az euróövezet adósságválsága és az amerikai költségvetési szakadék továbbra is a befektetők figyelmének középpontjában maradhat, ami érdemben befolyásolhatja a kockázatérzékelést.

Kedden este Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke mond beszédet, amit a befektetők fokozott éberséggel követhetnek. A Fed legutóbbi kamatdöntéséről készült jegyzőkönyv szerint a tisztségviselők gondolkoznak azon, hogy újabb kötvényvásárlási programot indítsanak el, ha a kötvénycsere-program lejár. Így nem lenne meglepő, ha Bernanke a költségvetési szakadék mellett beszélne a Fed jövőbeli monetáris politikájáról is.

A hálaadás miatt az USA-ban csütörtökön zárva tartanak a piacok, pénteken pedig rövidebb ideig lehet csak kereskedni. Emiatt alacsonyabb lehet a forgalom a piacokon.

Csütörtökön képet kaphatunk az euróövezet gazdaságának helyzetéről is: a Markit intézet a beszerzésimenedzser-indexeket fogja közölni. A valutaunió a harmadik negyedévben recesszióba csúszott, és az elemzők egyelőre pesszimisták a kilábalással kapcsolatban.