Megkeveri a lapokat a Credit Suisse

Vágólapra másolva!
A svájci Credit Suisse Group AG (SIX - Swiss Exchange) átszervezésekről szóló híreket tett közzé, ami csökkentené a vállalaton belüli komplexitást és költségeket. A döntés leginkább az alapkezelői divíziót érinti. A bankóriásnál kezelt vagyon további karcsúsítása is várható. A piac rosszul fogadta a híreket, az árfolyam közel 2,5 százalékos eséssel reagált ma reggel.
Vágólapra másolva!

A második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse Group AG (SIX - Swiss Exchange) költségmegtakarítás céljából átszervezi a befektetési banki üzletágát. Az alapkezelő részleg összeolvad a privát banki üzletággal, ezzel csökkentve a komplexitást.

A tegnap nyilvánosságra hozott közlemény szerint az a Robert Shafir vezeti majd az összeolvadt divíziót, aki az alapkezelő első embere is volt. A vállalat ezáltal jobban össze tudja hangolni a termékfejlesztést és költségeket takarít meg.

Múlt hónapban a Credit Suisse bejelentette, hogy évente 1 milliárd frankot szeretne spórolni 2015-ig, ami a már nyár közepén nyilvánosságra hozott 1 milliárd frankos megtakarítási programhoz jön hozzá, illetve a már elért 2 milliárd frankhoz, amit az elmúlt egy évben sikerült a költségvetésben tartani.

Az alapkezelői üzletág a legkisebb volt a Credit Suisse három fő üzletága közül (a befektetési banki és a privát banki tevékenység a másik kettő). Az év első 9 hónapjában 13 százalékkal járult hozzá a bank adózás előtti eredményéhez. Még 2008-ban a bank eladott egy 75 milliárd frank összegű részt az alapkezelői vagyonból, amit az Aberdeen Asset Management Plc. vásárolt meg. A szeptember végi kezelt vagyon összege így is tetemes, 368,9 milliárd frankra rúgott. Ebből 141,8 milliárd frankot a privát banki üzletág kezel.

A Credit Suisse további üzletek eladását tervezi, még júliusban jelentették be két privát banki részleg értékesítését, valamint múlt hónapban pedig arról számoltak be, hogy szeretnének megválni az ETF (tőzsdén kereskedhető befektetési alap) üzletáguktól is, ami 16,1 milliárd frankos vagyont kezelt szeptember végén.

A részvényárfolyam közel 2,5 százalékos mínuszban van, szemben az európai, átlagosan enyhén negatív teljesítménnyel (a fő indexek -0,1és -0,2 százalékos esést mutatnak), amiből arra következtethetünk, hogy a piaci szereplők kétkedve fogadták a cég bejelentését.

Credit Suisse Group AG (SIX - Swiss Exchange)