Vágólapra másolva!
Leminősítéssel fenyegeti egy közelebbről meg nem nevezett hitelminősítő Magyarországot, ha az önkormányzati adósságon erővel kényszerítené ki a bankoknál a veszteségleírást.
Vágólapra másolva!

"Ha erőből, önhatalmúlag kényszerítené rá a bankokat a kormány, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságcsomagon valamekkora veszteséget szenvedjenek el, az jogilag csődeseménynek minősülne, azaz részleges államcsőd állna be" - írja az origo.hz, hozzátéve, hogy egy újságíróknak tartott fideszes háttérbeszélgetésen a héten az hangzott el, hogy 10-15 százalék körüli kedvezményt érvényesíthet a kormány az adósságon. A Népszabadság pénteken arról írt, hogy 20-25 százalékos diszkontot érvényesítene a kormány.

Az origo kormányközeli információi alapján a kabinet komolyan veszi a hitelminősítői figyelmeztetést: a Nemzetgazdasági Minisztériumban és az Államadósság Kezelő Központban is nagy erővel dolgoznak azon, hogy olyan megoldást találjanak, amely nem minősül csődeseménynek. Egy ilyen kézenfekvőnek tűnő lehetőség lehet, ha az adósságokat még maguk az önkormányzatok tárgyalják újra a bankokkal, és az állam ezután vállalná át a már önként csökkentett adósságot.

A magyar hitelbesorolás rontása egyébként is terítékre kerülhet, ha a kormány nem egyezik meg év végéig az IMF-fel, amire egyre kevesebb, vagy ha igazán őszinték vagyunk, akkor lényegében csekély esély mutatkozik a két fél kommunikációja alapján. Ezt Martonyi János külügyminiszter is elismerte ma koradélutáni berlini beszédében, bár sietett leszögezni, hogy a felek egyértelműen a megállapodásra törekednek.