Vágólapra másolva!
A mai napon jár le az eladási tilalom (lock-up) nagyjából 23 millió CIG Pannónia részvényre vonatkozólag. A teljes részvénymennyiség 36,5 százaléka válik elérhetővé a piacon, így a közkézhányad (free-float) 80 százalék közelébe emelkedik. Kiderülhet, hogy a tulajdonosok mennyire hisznek a biztosító üzleti modelljében, mely szerint néhány év múlva már nyereségessé válik az üzletmenet. 
Vágólapra másolva!

November 8-án, azaz a mai napon jár le nagyjából 23 millió CIG Pannónia részvényre az eladási tilalom (lock-up). Ez a kötelezettségvállalás még azokat a részvényeseket érintette, akik a biztosító 2010 novemberi elsődleges részvénykibocsátása előtt szálltak be és lettek tulajdonosok, vagyis elsősorban az alapítók, munkavállalók és az ELAN SBI Capital Partners Zrt. Az emlékezetes részvénykibocsátás anno 938 forintos áron valósult meg, míg az alapítók és a korábban részvényhez jutó tulajdonosok tipikusan 250 és 480 forintos áron tudtak jegyezni.

Az ELAN SBI Capital Partners Zrt az MFB Invest (az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100%-os leányvállalata) és egy japán kockázati tőke befektető (SBI Csoport) közös tőkealapjaként jött létre. A tőkealap 2010 májusában vásárolt CIG Pannónia részvényeket 4,4 millió euró értékben, illetve további 5,6 millió euró értékben alárendelt kölcsöntőkét nyújtott a biztosítónak. Idő közben a tőkealap kezelését a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt (melynek100%-ban az MFB Invest a tulajdonosa) vette át. A Corvinus alapkezelőn keresztül a magyar állam tulajdonolja a szóban forgó részvényeket.

A lock-up lejárat hatására hozzávetőlegesen a teljes részvénymennyiség 36,5 százaléka válik forgalomképessé a piacon (ezekkel eddig nem kereskedhettek a tulajdonosaik). Ettől egyrészt megnő a közkézhányad (úgynevezett free-float), ami akár a forgalom növekedéséhez és a likviditás javításához is hozzájárulhat, azonban eladói nyomás is helyeződhet a részvényárfolyamra. Ez nem feltétlenül abból adódik, hogy az érintett tulajdonosok most azonnal eladnák részesedésüket, hanem abból, hogy az erre számító egyéb részvényesek zárnak pozíciókat az eladói nyomástól tartva.

A Facebook részvényei esetében az utóbbi időben több alkalommal is történtek hasonló lock-up lejáratok. Általában heves piaci reakció bontakozott ki, legutóbb például október végén. Ekkor összesen 229 millió részvény esetén járt le az IPO utáni értékesítési korlátozás. Ennek hatására a piacon 4 százalékot esett a részvény árfolyama.

Nem feltétlenül kell attól tartani, hogy a szóban forgó részvényesek hanyatt-homlok elkezdik értékesíteni részvényeiket. A jelenlegi árazási szinten a legtöbb tulajdonos nyereség nélkül tudna túladni a részvényein, ugyanis az IPO előtt tipikusan 250 forintos áron szálltak be befektetők, illetve az SBI European Tőkealap még ennél is magasabb, 480 forintos áron vásárolt CIG Pannónia részesedést 2010 májusában.

Forrás: [origo]

Ezen kívül az alapítók lépten-nyomon azt hangsúlyozzák, hogy a biztosítás egy olyan üzlet, amely a hetedik év után válik nyereségessé. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy azok a tulajdonosok, akik komolyan hisznek a cég üzleti modelljében, nem fognak most kiszállni. A menedzsment becslése szerint ugyanis 2014 lesz az az év, amikor a cég már elérheti a nyereségességi küszöböt.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]