Kivárás az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Szokatlanul eseménytelen kereskedést bonyolítottak a fontosabb árupiaci termékekkel. Jellemzően szűk sávban oldalazó mozgást láthattunk, jelentéktelen kilengésekkel. Új impulzusokra vár a piac, a görögöknek nyújtott újabb könnyítés hatása inkább csak az európai részvénypiacokon látszik.
Vágólapra másolva!

Egy hétfői kisebb megingást követően az EUR/USD kereszt ismét 1,3 közelébe kúszott, lényegében ugyanott van ahol tegnap délelőtt. Ugyanez mondható el az arany, az ezüst, a brent és a WTI olaj árfolyamáról is, néhány ponttal vannak csak a tegnapi kereskedés hasonló periódusában tapasztalt értékektől.

A gabonáknál is belassult az élet: a kukorica ragaszkodik a 750 centes szinthez, a szója és a búza szerény plusszal teljesített csak jobban. Élénk mozgás a földgáz és a kávé piacán volt.

Az amerikai földgáz piacán az időjósok vették át az irányítást, a múlt héten a november végére, december elejére vonatkozó előrejelzéseikben átlag alatti hőmérsékleti értékeket jósoltak és ezzel felhajtották az árfolyamot. A hétvégén átnézték a modelleket és már éppen az ellenkezőjét állítják. A piaci reakció nem maradt el: a múlt heti 13 hónapos csúcs után 4 százalékot szakadt az árfolyam hétfőn.

Földgáz

Forrás: [origo]

Még lejjebb került az arabica kávé árfolyama, már a 140 centen sem tudta tartani magát, a 137 centes aktuális árfolyammal egyre jobban vonzódik az újabb mélységek felé. Az óriási kínálat nyomja lefelé az árakat annak ellenére, hogy az idei termés várhatóan kedvezőtlenebb lesz. A magyarázata a jelenségnek a dél amerikai termés sajátosságaiban rejlik. Kétévente van jó termés és minden jó termőévet egy átlagosan 15-20 százalékkal gyengébb követ. Mindenki várta, hogy Brazíliában és Kolumbiában a következő termés a kétéves ciklus gyengébb ciklusát hozza. Ennek köszönhető az 1994 óta nem látott 8,7 centes diszkont a decemberi lejáratban a következő és egyre fontosabb márciusi lejárattal szemben.

Még egy dologra érdemes figyelni az arabica piacán. A US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) adatai szerint az adatgyűjtés kezdete, azaz 2007 óta nem volt ennyi short pozíció megnyitva a kávétípus piacán. Az ilyen szélsőségek gyakran jelentik egy mozgás utolsó szakaszát.....

Arabica kávé

Forrás: [origo]