Kisebbnek látják a jövőbeli pénzüket a cégek

Vágólapra másolva!
Pesszimistábbak lettek a vállalkozások a K&H felmérése szerint. Átlagosan növekvő árbevétellel számolnak ugyan a kkv-k, de kisebbel, mint a korábbi negyedév felmérésekor.
Vágólapra másolva!

A kis- és középvállalkozások vezetői a következő egy évre újra csökkenő árbevételt és eredményt várnak az előző negyedévhez képest, vagyis ugyan még mindig bevételnövekedést várnak, de már kisebb mértékűt, mint korábban. A hazai vállalkozások átlagosan 3,8 százalékos árbevétel- és 1,6 százalékos eredménynövekedéssel számolnak a következő egy évben, ezzel az árbevétel várakozások visszatértek a három évvel ezelőtti, a válság kezdetén mért szintre - írta közleményében a K&H Bank.

Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője szerint árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, miközben az ipari cégek számítanak a legkevésbé bevételük növekedésére. Az eredményvárakozások szempontjából a szolgáltató szektor a legpozitívabb, a legkisebb mértékű profitnövekedésre azonban szintén az ipari vállalkozások számítanak.

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, hogyan vélekednek cégük árbevételének és eredményének alakulásáról. A vállalkozások közül azok vannak a legnagyobb arányban, akik 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számolnak, míg a kkv-k 27 százaléka infláció feletti növekedéssel, 23 százaléka pedig kifejezetten bevételcsökkenéssel tervez.

Németh László szerint az eredményvárakozások az előző negyedévhez képest szintén visszaestek. A vállalkozások több mint fele stagnálást vagy enyhe növekedést vár, míg a cégek közel harmada profitcsökkenést valószínűsít.

A legpesszimistább állásponton - árbevétel és eredmény tekintetében is - a 100 millió és 300 millió forint éves árbevétel közötti kisvállalkozások vannak, náluk csupán enyhén optimistábbak a mikrovállalkozások, ugyanakkor ez utóbbi szegmensben is csökkenő várakozásokat tapasztaltunk. Ezzel szemben a középvállalatok árbevétel-várakozásai a duplájára (6 százalék) növekedtek az előző negyedévhez képest, és jelentős, 3,3 százalékpontos növekedéssel jelenleg 3,5 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek.

"Az év eleje óta tartó romló tendencia nem meglepő akkor, amikor a belső fogyasztás gyakorlatilag évek óta stagnál, míg az infláció, valamint az adóterhek folyamatosan emelkednek, ugyanakkor a belső tartalékok és költségcsökkentési lehetőségek is kimerültek. Ezt támasztja alá az is, hogy az árbevétel- és eredményvárakozások csökkenése az ágazatok közül leginkább az ipari, valamint a kereskedelmi vállalkozásokat jellemzi" - mondta el a kkv-szakértő.

Regionális szinten jelentős különbségeket lehet tapasztalni a kkv-k körében. Árbevétel szempontjából egyértelműen a dél-dunántúli cégek a legoptimistábbak, hiszen minden hatodik cég 16 százalék feletti árbevétel-növekedéssel számol, és csak a vállalkozások negyede véli úgy, hogy csökkenni fog az árbevétele. A legpesszimistábbak az Alföldön működő kkv-k, mivel több mint felük számol stagnáló vagy minimálisan növekvő árbevétellel.