Kis forgalom, kis mozgások az árupiacokon

Vágólapra másolva!
A Hálaadás miatt csütörtökön teljesen zárva tartással, pénteken rövidített kereskedéssel ünnepelnek a tengerentúli piacok. A határidős elektronikus határidős piacok ugyan nyitva tartanak, de a forgalom töredéke a szokásosnak. Új hírek nem érkeznek, a befektetők mással vannak elfoglalva.
Vágólapra másolva!

Csekély emelkedéssel ismét 1730 fölé került az arany árfolyama, egészen szűk sávban ingadozva az egész kereskedés folyamán. A kőolaj árfolyama végre csökkent, köszönhetően az Izrael és a Hamasz között megszületett tűzszüneti megállapodásnak, ami némi reményt ad a közel-keleti feszültségek enyhülésére.

Új egy éves csúcsra emelkedett a földgáz árfolyama csütörtökön, a szerdán megjelent készletadatok továbbra is támogatják a vevői oldalt. Az ünnepek miatt egy nappal korábban közzé tett heti EIA adat a készletek várt 27 milliárd köblábas csökkenése helyett 38 milliárd köblábas csökkenésről számolt be.

Az AccuWeather előrejelzése szerint az amerikai keleti parton 10 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet várható a jövő héten az ilyenkor szokásos értékekhez képest. Az idei rendkívül alacsony árak elsősorban a tavalyi kivételesen meleg télnek voltak köszönhetőek, márciusra a készletek 60 százalékkal haladták meg az elmúlt öt év átlagát.

További áremelkedésben bíznak a spekulánsok, amihez tartósan hideg időre van szükség, elsősorban a legnagyobb fogyasztónak számító észak-kelet amerikai régióban. A novembertől márciusig tartó fűtési szezon produkálja messze a legnagyobb fogyasztást nemcsak az USA-ban, hanem az egész északi földtekén is. Ilyenkor hasonló időjárási piac alakul ki, mint június-júliusban a gabonák esetén. Minden váratlan rövid- és középtávú hőmérséklet-előrejelzés jelentős hatásokat okoz a következő napi kereskedésben.

A forgalom rendkívül alacsony volt, a nyílt kikiáltásos brókerek a pulykákkal voltak elfoglalva.

Földgáz

Forrás: [origo]