Újabb IPO-ra készül a Banco Santander

Vágólapra másolva!
A sikeres mexikói IPO után újabb kibocsátással próbálkozhat a Banco Santander. A spanyol bank az amerikai autófinanszírozási üzletágát vinné a New York-i tőzsdére - olvasható a Financial Times-on.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén 4 milliárd dolláros kibocsátás keretében vitte tőzsdére mexikói leányát a legnagyobb eszközállományú spanyol bank, a Banco Santander. A sikeres IPO-t követően most úgy néz ki, az amerikai autófinanszírozási egységét, a Santander Consumer USA-t is listázná a hitelintézet.

A divízió sikerességére már több kockázati tőkebefektető is felfigyelt, így a Kohlberg Kravis Roberts (KKR: NYSE), a Warburg Pincus és a Centerbridge Partners is. 2011-ben 35 százalékos részesedést szerzett a három intézmény a Consumer USA-ban. A bank hivatalos közleményében olvasható, hogy az IPO a kockázati tőkés megállapodás részét képezte, viszont a listázás pontos dátumáról egyelőre nem esett szó.

A Santander 2006-ban lépett be az amerikai gépjármű hitelezési piacra, majd később a válság során az iparági versenytársak bajba jutott subprime hitelportfóliójának egy részét vette meg, ezzel piacot szerezve magának. Több európai pénzintézet látja mostanság az amerikai piacban a megoldást, a hónap közepén az ING listázta New York-ban az amerikai leányát.

Banco Santander (Madrid Stock Exchange)

A stratégia többször működött már, ugyanis a brazil vagy a mexikói operációit is sikeresen fejlesztette a spanyol bank, viszont a visszafogott befektetői érdeklődésre is volt már példa. Korábban a brit és az argentin leányát is tőzsdén akarta listázni a spanyol hitelező, azonban a piaci turbulencia és visszafogott befektetői érdeklődés miatt meghiúsult az ügylet. Az FT nem hivatalos forrásai szerint a cég brit leány londoni IPO-jával még próbálkozhat a jövőben.