Kedvező német makroadat látott napvilágot

Vágólapra másolva!
A vártnál kedvezőbb, ráadásul az előző havinál is jobb német IFO üzleti bizalmi index adat jelent meg, ami erősítette az euró jegyzését a dollárral szemben. A 10 órakor megjelent adat 101,4-es értéket mutat (várt: 99,5).
Vágólapra másolva!

Vártnál jobban alakult a német IFO üzleti bizalmi index, miután ma délelőtt 101,4-es értéket tett közzé a Bloomberg (várt: 99,5). A mutatószám jó indikációt ad a jelen és a következő hat hónapos várható állapotáról a felmérésben szereplő vállalatoknak. Mivel a több mint 7000 társaságot kérnek meg, hogy értékeljék a kilátásokat, így a felmérés reprezentatívnak mondható és a gazdaság állapotáról alkotott véleményt formálja.

Az euró/dollár jegyzés napi grafikonja

IFO üzleti bizalmi index
Az index kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó, feldolgozóipari és építőipari vállalatok üzleti helyzetébe ad betekintést. A nagyjából 7000 megkérdezett cég a jelen és a következő hat hónapra várt üzletmenetre vonatkozó kérdésekre válaszol, amiket "jó", "kielégítő", és "gyenge", a jövőre nézve pedig "kedvező", "változatlan" és "kedvezőtlen" kifejezésekkel illethetnek. Az index relatív mutatószám, ami a 2005-ös év átlagához méri az üzleti bizalmat.

Úgy tűnik, hogy sikerült felfelé vennie az irányt a mutatószámnak, miután az október havi adat 2010. február óta nem látott mélységbe süllyedt. A hírre az euró/dollár jegyzése 1,291 fölé emelkedett és az 1,290 feletti tartományban mozog továbbra is.