Vágólapra másolva!
Közel kétszer akkora harmadik negyedéves profitról számolt be a Telekom Austria ma reggel megjelenő gyorsjelentésében, mint amire az elemzők számítottak. További pozitívum a befektetők számára, hogy a menedzsment megerősítette 2012-es várakozásait. A hírekre 11 százalékos emelkedéssel reagált a telekompapír, melyel sikerült elmozdulnia a történelmi mélypont közeléből.
Vágólapra másolva!

Jócskán túlszárnyalta a várakozásokat a profit

Pozitív meglepetést tartogatott a piaci szereplőknek a Telekom Austria harmadik negyedéves gyorsjelentése. Éves szinten ugyan 23 csökkent az osztrák telekommunikációs társaság nyeresége, a 99,2 millió eurós profit mégis közel duplája mint a Bloomberg által megkérdezett elemzők 52,9 millió eurós konszenzusa.

A tényleges árbevétellel is sikerült felülmúlni a várakozásokat, igaz, a tavalyi évhez képest csökkent az értékesítés. A Bloomberg adatai szerint ez volt a tizenötödik egymást követő negyedév, hogy csökkent a telekomcég árbevétele.

Forrás: [origo]

Megerősítette terveit a menedzsment

Kedvező hír a befektetők számára, hogy a cég menedzsmentje megerősítette 2012-es várakozásait. Egyedüli kivételt az osztalékfizetés mutat, ami augusztushoz képest csökkent, de erről már szeptember végén beszámolt a cég, ekkor 0,38 euróról 0,05 euróra vágta vissza egy részvényre jutó osztalékát. A vezetés tájékoztatása szerint a 2012-es és a 2013-as üzleti évek után is utóbbi összeget fizetheti ki a Telekom Austria.

Ez elmúlt egy évben nem ez volt a telekomcég első osztalékvágása, ugyanis 2011 decemberében már megfelezték a korábbi 0,76 eurós osztalékot. A jelenség egyáltalán nem újkeletű a szektorban, korábban már több európai telekommunikációs vállalat vágta vissza osztalékát a kedvezőtlen gazdasági környezetre hivatkozva. A nagyobbak közül a France Telecom, a KPN és a Telefónica, míg régiós szinten a TPSA és a Magyar Telekom lépett hasonlót. A Handelsblatt információ szerint pedig a Deutsche Telekom is hasonló lépésre kényszerülhet 2013-ban.

Forrás: [origo]

Nem segített a mexikói milliárdos jövetele

Még májusban merül fel annak a lehetősége, hogy a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim bevásárolna az osztrák telekommunikációs cég részvényeiből. Erre végül június közepén került sor, Slim ugyanis megvette a Ronny Pecik osztrák milliárdos által tulajdonolt nagyobb csomagot. A tranzakcióra végül az illetékes versenyhatóság és a gazdasági minisztérium is áldását adta, amivel a Telekom Austria második számú tulajdonosává lépett elő a telekom mogul 25,9 százalékos részesedésével, ami nem sokkal marad el az osztrák állam 28,4 százalékos pakkjától.

A felvásárlási sztori gyorsan elült, ugyanis kiderült, hogy Slim egyelőre nem kívánja növelni részesedését. Részben ezzel és a várakozások romlásával indokolható, hogy június közepe óta jócskán alulteljesítette európai versenytársait. Ezalatt a Telekom Austria árfolyama közel 40 százalékot esett, míg a szektort lefedő Stoxx Europe 600 Telecommunications index csupán 1,4 százalékot veszített értékéből.

A Telekom Austria és a Stoxx Europe 600 Telecommunications index relatív teljesítménye

Forrás: [origo]

A kedvező gyorsjelentésre több mint 11 százalékot ugrott a Telekom Austria árfolyama a bécsi parketten, amire 2008 novembere óta nem volt példa. A kurzusnak ezzel sikerült eltávolodnia a 4,51 eurós történelmi mélyponttól, melyet a napokban állított fel és a lélektanilag fontos 5 eurós szint fölé emelkednie.

Telekom Austria (Vienna Stock Exchange)

Forrás: [origo]