Vágólapra másolva!
Próbálja eltűntetni a reggel összeszedett mínuszait a magyar tőzsde, bár még mindig a negatív tartományban mozognak a főbb részvények árfolyamai. A BUX az OTP és a MOL vezetésével visszajött a nagyobb veszteségekből, de változatlanul alulteljesítőnek számít a régióban. Európában pozitív a hangulat a holnapi pénzügyminiszteri csúcs előtt, mivel a piaci szereplők szerint a tisztázódhatnak a görög hitelrészlet körüli kérdések.
Vágólapra másolva!

Van még mit behozni a BÉT-en

A gyengébb nyitás után faragott mínuszaiból, de változatlanul a negatív tartományból mozog a BUX. A nyitás utáni pánik az újabb megszorító csomag miatt alakult ki, mivel annak szerkezete alapján tovább nőtt a valószínűsége annak, hogy a kormány nem egyezik meg az IMF-fel. A magyar részvényindex mínuszainak faragását az OTP és a MOL kapaszkodása segíti, melyek esetében azután alakult ki reggel nagyobb eladói nyomás, hogy a befektetők úgy értékelték, a bejelentett csomagok negatív hatást gyakorolhatnak a két cég eredményességére.

A MOL visszajött a reggeli 4 százalék körüli mínuszokból, és már "csak" 0,6 százalékos veszteséget mutat. Az olajpapírral kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az UBS elemzője eladási ajánlást fogalmazott meg a társaság részvényeire a Reuters szerint.

Az OTP nem tudott ennyit faragni veszteségéből, de a javulás a bankpapírok esetében is megfigyelhető, és 2 százalékos mínuszban mozog az árfolyamuk.

A Magyar Telekomra nem hatott a nagyobb riadalom, és pénteki záróértéke körül stagnál a papír. A cég vezetőségét viszont az a hír kissé elszomoríthatja, hogy az állami mobilcég nem kíván lemondani a januárban megnyert frekvenciablokkról. Ezzel megnőhet az esélye egy új állami mobilszolgáltató piacra lépésének a közeljövőben, ami erősítheti a versenyt az amúgy is telített szektorban.

Az Egist nem befolyásolja túlzottan a rosszabb hangulat, és 1 százalékos pluszban tartózkodik.

A kisebb papírok közül az E-Star erősödni tud, 2 százalékkal került feljebb a részvények árfolyama.

Forrás: [origo]

A kedvező külpiaci környezetben a forint is erősödni tud a főbb devizák ellenében. Az euróval szembeni jegyzések a 283,5-ös szintek alatt tartózkodnak, míg a dollár/forint kurzusa már 222 alatt, a svájci frank/forinté pedig 235 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Tovább erősödnek az európai börzék

Növelték előnyüket az európai részvényindexek többek között a befektetők körében uralkodó optimizmus következtében, mivel az eurózóna pénzügyminisztereinek holnapi találkozóján döntés születhet a következő görög hitelrészletről. A várakozások szerint Görögország két éves haladékot kaphat költségvetési hiánycéljának teljesítésére, valamint az újabb segélycsomagot is véglegesíthetik.

Ezen túl a jókedvet erősíthetik az amerikai költségvetési szakadék kérdésében történő előrelépések, mivel Barack Obama optimizmusát fejezte ki arról, hogy meg tudnak állapodni az év vége előtt a fiscal cliff megoldásáról. A pénteki egyeztetések után az elnök hajlandónak mutatkozik a gyors megegyezésre, amelyben a republikánus tárgyalófelek is partnernek tűnnek.

Ezek következtében tovább híznak a pluszok Európában, a legjobban továbbra is a DAX teljesít, melyet a bankok húznak feljebb. A Commerzbank 3,5 százalékot, míg a Deutsche Bank 3,1 százalékot tudott ma erősödni eddig.

Az európai szektorok egyaránt növelték előnyüket, ahol a technológiai és pénzügyi vállalatok mozognak a legjobban, már 1,6 százalékos emelkedést mutatnak. A technológiai cégeket elsősorban a Nokia segíti, mely már 5,4 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

A pénzügyi vállalatok közül az HSBC is hozzá tudott adni pluszaihoz, már 1 százalékos erősödést mutat, miután kiderült, hogy értékesítenék a kínai Ping An Insurance Group nevű biztosítótársaságukat.

A BP árfolyama tovább kúszik felfelé, már fél százalékkal került feljebb, amiben az a hír játszhat szerepet, hogy legalább 4 milliárd dollárt költene részvény visszavásárlásra a társaság.

Főprofilt vált az AP Moller-Maersk dán vállalat, és az eddigi hajózási szálíltmányozási üzletágtól az olajipari és kikötő ágazat felé fog fordulni. A társaság papírjai 0,8 százalékos pluszban mozognak.

BP (LSE)

Forrás: [origo]