Vágólapra másolva!
Növelni tudta előnyét a BUX a főbb papírok emelkedésének köszönhetően, amivel a hazai részvényindex kiemelkedik teljesítményével régiós társai közül. A Richter részvényei jól mozognak a kulcsfontosságú napjukon, mivel ma kikerülnek a papírok az MSCI indexéből. Európában nincs nagyobb mozgás, a tegnapi nagyobb erősödések után kisebb megnyugvás látszik a piacokon. A délelőtt közölt makroadatok nem borzolták túlságosan a kedélyeket, viszont a spanyol Ibex-et a Bankia óriási zuhanása húzza vissza.
Vágólapra másolva!

További erősödések a hazai börzén

Továbbra is jó erőben van a magyar részvényindex, mely délre növelni tudta előnyét, és már 1,1 százalékos pluszban tartózkodik. A BUX áttörte a 18 ezer pontos lélektani szintet, és felülteljesítőnek számít a régióban, ahol csupán 0-0,3 százalékos pluszokat látni. A cseh PX az elmúlt napok nagyobb emelkedései után pihen meg egy kicsit.

Forrás: [origo]

A fő index a MOL és a Richter jó teljesítményének köszönheti erősödését, az olajpapír árfolyama a tegnapi szárnyalás után további 1,8 százalékkal került feljebb. A vállalat befektetőinek kedvét az sem tudta elrontani, hogy negatív kilátást fogalmazott meg a horvát államadósság "BBB-"-os adósbesorolásával szemben a Fitch. Horvátország leminősítése negatív fejlemény lenne az INA révén jelentős kitettséggel rendelkező MOL számára.

A gyógyszergyártó 0,9 százalékos pluszban mozog, mivel az utóbbi hetek esései után kialakult nyomott árfolyamon nagyobb vevői kereslet mutatkozik a papírok iránt. Így egyelőre ma nem okozott zuhanást a részvények MSCI indexből való kikerülésük.

Az OTP is jól mozog eddig, 0,9 százalékot erősödött délig.

Ezzel szemben a Magyar Telekom újra elgyengült, és már 0,3 százalékos mínuszban tanyázik, amivel újra megindult történelmi mélypontja felé. A társaság részvényei a cégre rótt hatalmas adóterhek miatt vannak pocsék formában.

Az Egis a kedvező hangulatban 0,9 százalékos emelkedést mutat.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star-t újra megtépték, 10 százalékos pluszban is mozgott, dél körül 5,6 százalékos erősödésben található.

A CIG Pannónia viszont fél százalékos esése után újra történelmi mélypontja körül tanyázik. A társaság gyengélkedése az életbiztosítási üzletág visszaesése mellett inkább technikai okokra vezethető vissza. A tegnapi elemzői sajtótájékoztatón mindenesetre igyekezték megnyugtatni a közönséget, melyen elmondták, hogy a nem-életbiztosítási üzletágban és cégcsoport szinten is tartható lehet a 2014-re kitűzött profitabilitás elérése.

A forint zuhanni kezdett a nagyobb erősödések után a kedvező részvénypiaci hangulat ellenére. Az euróval szembeni jegyzései már 281 felett mozognak, míg egy dollárért 216,3 forintot, egy svájci frankért pedig 233,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában

A tegnapi nagyobb ralli után továbbra is óvatosabb kereskedés zajlik az európai részvénypiacokon, ahol vegyesen teljesítenek az indexek. Alapvetően pozitívnak tekinthető a hangulat, miután a német parlament a várakozásokkal összhangban jóváhagyta a görög mentőcsomagot. Ezzel Görögország megkaphatja a 40 milliárd eurós hitelrészletet, ami nélkül csődbe ment volna a balkáni állam.

A nagyobb emelkedéseknek gátat szabhat az eurózóna rekordszintre emelkedett munkanélküliségi rátája, mely 11,7 százalékra nőtt októberben az előző havi 11,6 százalékról, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Ez Európa gazdasági visszaesése miatt következhetett be, ami költségcsökkentésekre kényszerítette a vállalatokat, akik ezt elbocsátásokkal oldották meg.

Az eurózóna inflációja kellemes meglepetést okozott, ugyanis 2,2 százalék volt az árak növekedése novemberben az októberi 2,5 százalék után, ami kissé alacsonyabb, mint a várt 2,4 százalék.

Ezek következtében alacsony forgalom mellett az indexek enyhébb pluszokat mutatnak. A spanyol, az olasz és a belga index viszont a negatív tartományban tartózkodik, az előbbit főleg a Bankia húzza vissza, mely már 30 százalékot zuhant. A bank részvényei azután estek nagyot, hogy bejelentették, a társaság 6000 dolgozójától fog megválni, és több mint 19 milliárd eurós veszteséget fog elérni ebben az évben. A vállalat 18 milliárd eurós segítséget fog kapni az eurózónától emiatt.

A német DAX-ot a görög mentőcsomag elfogadása erősítheti, és nem hatott rá túl negatívan az októberi kiskereskedelmi forgalom vártnál nagyobb visszaesése. A német indexet főleg a HeidelbergCement 3,2 százalékos emelkedése húzza feljebb, mely azután kezdett drágulni, hogy a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette ajánlását a cég részvényeire.

Ezzel szemben a ThyssenKrupp 1,3 százalékot esett többek között arra a hírre, hogy ügyészek vizsgálatot kezdtek az acélipari cég kelet-európai üzletfelei miatt, akik több tíz millió eurós csalásokat követhettek el.

Forrás: [origo]

A Siemens árfolyama fél százalékkal került feljebb, miután bejelentették, hogy költségcsökkentő intézkedések keretében 4700 fős elbocsátásokra készül a cég.

A FTSE-t a Royal Bank of Scotland 0,6 százalékos esése húzza vissza, mivel kiderült, az HSBC-vel kötött üzlet az indiai kereskedelmi egységek eladásáról mégsem valósul meg. Az HSBC papírjai 0,8 százalékot erősödtek.

Bankia (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]