Vágólapra másolva!
Megjavult nap végére a hangulat az európai piacokon, melyet a kedvezőbb amerikai Michigani fogyasztói bizalmi index segíthetett. Az amerikai piacok pozitív nyitását látva már csak minimális mínuszban tanyáznak az európai indexek, de a spanyol és a francia piac már emelkedést mutat. Itthon a BUX tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést, melyet az OTP gyengélkedése húzhatott le.
Vágólapra másolva!

Minimális mínuszban zárt a BUX

Éppen csak tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést a BUX, amelyet a külföldi piacokon kibontakozó jobb hangulat segített. A főbb papírok közül a Magyar Telekom és a MOL tudott egyedüli pluszban zárni, 0,2, illetve fél százalékkal került feljebb az árfolyamuk, míg az OTP nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból. A bankpapír fél százalékos mínuszban zárt.

A Rába részvények ezzel szemben nagy forgalom mellett tovább folytatták útjukat kétéves csúcsukról, és 3 százalékos pluszban zártak, de napközben 5 százalékos erősödést is mutattak.

Forrás: [origo]

A Graphisoft Parkkal kapcsolatban érdekes hírekről lehet beszámolni, ugyanis a társaság harmadik negyedéves gyorsjelentésében nem látható a szeptemberben közzétett profitwarning teljes hatása. Míg a működési tételek terén a menedzsment továbbra is csökkenéssel számol, addig a nettó eredmény soron már nem tükröződik a 200 ezer eurós többletköltség hatása. Az előrejelzés a kedvezőbb adóhatás és a pénzügyi eredmények növelése miatt emelkedett.

A forint jelentősen erősödni tudott az euróval szemben, így a 283-as szintek közelében fejezi be a hetet, melyben a javuló külpiaci hangulat is segíthetett. A dollárral szembeni jegyzések csak minimálisan kerültek lejjebb, továbbra is a 223-as árfolyam felett mozog a kurzus.

EURHUF

Forrás: [origo]

Amerikai makroadat segíti Európát

Jellemzően a negatív tartományban mozognak az európai részvényindexek, bár visszahoztak valamennyit a napközben látott nagyobb mínuszokból. A veszteségek csökkentését az Amerikában napvilágot látott kedvező Michigani fogyasztói bizalmi index segítette.

A napközbeni kisebb eladói nyomás vélhetően az eurózóna pesszimista gazdasági kilátásai, valamint a spanyol és görög segélycsomag körüli bizonytalanság miatt alakult ki. A befektetők az amerikai költségvetési problémák miatt sem lehetnek nyugodtak, amelyre ha nem sikerül év végéig megoldást találni, automatikusan életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomag, recesszióval fenyegetve a világ legnagyobb gazdaságát.

Ezek következtében már csak minimális mínuszban tartózkodnak a főbb piacok, a legnagyobb lemaradást a német DAX index mutatja. Üdítő kivételként a spanyol és a francia tőzsde már emelkedésben tartózkodik.

Forrás: [origo]

A bankpapírok továbbra is kifejezetten rosszul teljesítenek, a Commerzbank közel 6 százalékos mínuszban tanyázik gyengébb gyorsjelentése után, a Deutsche Bank visszahozva valamennyit a nap közbeni nagyobb veszteségekből már "csak" 2,2 százalékos esést mutat, míg a Generali változatlanul 1,7 százalékos zuhanásban mozog, többek között felemás harmadik negyedéves eredménye miatt.

A Crédit Agricole sem bír felállni a mínuszokból, és változatlanul 6 százalék körüli esésben tartózkodik.

Crédit Agricole (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

Korrigál Amerika

Az amerikai piacoknak a délután közölt kedvező előzetes novemberi Michigani fogyasztói bizalmi index segített, mely több mint 5 éves csúcsára ugrott. Az index 84,9 pontra emelkedett novemberben az előző havi 82,6 pontról, miközebn az elemzők csak 83 pontos értéket vártak. Ennek következtében emelkedésbe kapcsoltak a főbb részvényindexek az elmúlt napok nagyobb eséseiből.

A legjobban a Nasdaq teljesít ezidáig 0,6 százalékos emelkedésével, melyet sz S&P követ 0,3 százalékos pluszal. A Dow-Jones még nem tudta felvenni a többi piac ritmusát, "csupán" 0,1 százalékot erősödött eddig.

Forrás: [origo]

A szektorok közül a távközlési papírok mozognak eddig a legjobban, 1 százalékos emelkedésükkel. Ezzel szemben a közmű és ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei kisebb lemaradást mtuatnak. A technológiai szektor az Apple vezetésével emelkedik, az óriáscég papírjai már 2,3 százalékos pluszban mozognak. Az Apple részvényekre ráfér az emelkedés, ugyanis az elmúlt napokban jelentős veszteségeket szedtek össze.

Forrás: [origo]

A ma közölt másik makro adat viszont kisebb meglepetést okozott, ugyanis fél százalékkal növekedtek az importárak októberben, miközben az elemzők nem számítottak változásra.

A Walt Disney részvényei folytatják útjukat lefelé az elemzői konszenzustól némileg elmaradó harmadik negyedéves adatainak közzététele után. A Lucasfilmet felvásárló cég papírjai már 3,9 százalékot vesztettek értékükből, tovább növelve tegnapi piaczárás után összeszedett veszteségüket.

Erősebb eladásba kezdtek a JC Penney részvényesei a cég gyorsjelentésének közzététele után. A társaság tetemes, elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó veszteségekről számolt be a harmadik negyedévben, aminek következtében több mint 3 százalékos mínuszban mozognak a kiskereskedelmi vállalat papírjai.

JC Penney (NYSE)

Forrás: [origo]