Horvátországon a MOL szeme

Vágólapra másolva!
Ma délelőtt hirdetnek ítéletet a volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader ellen folyó korrupciós perben az [origo] információi szerint. Az ítélet nagyban befolyásolhatja a MOL horvátországi szerepvállalását, az elmúlt hónapokban ismét elmérgesedni látszik a hangulat a hazai cég és a horvát kormány között.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdetnek a Sanader-perben

Az [origo] információi szerint ma délelőtt hirdetnek ítéletet a Sanader-perben, ami nagyban befolyásolhatja a MOL helyi jelenlétét. A horvát ügyészség állítólag 15 évre börtönbe zárná a volt horvát miniszterelnököt, Ivo Sanadert, aki a vádak szerint kenőpénz fogadott el az osztrák Hypo banktól és a MOL-tól is. Az elmúlt héten az [origo]-nak adott interjújában azonban mindent tagadott az ex-miniszterelnök.

Az ügyben Hernádi Zsolt MOL-vezér neve is előkerült, aki állítólag 10 millió eurós kenőpénzt adott Ivo Sanadernek. Ezért a horvát ügyészség még 2011 júniusában kezdeményezte, hogy hallgassák ki Hernádit gyanúsítottként. A Központi Nyomozó Iroda vizsgálódott az üggyel kapcsolatban, de idén januárban bűncselekmény hiányára hivatkozva megszűntette a nyomozást.

Feszül a húr a MOL és a horvát kormány között

Az elmúlt hónapokban újra elmérgesedett a hangulat a horvát kormány és a MOL között. Radomir Cacic horvát gazdasági miniszter szeptemberben még azt mondta, hogy az INA irányítási jogai nem állnak összhnagban a "tulajdonosi szinttel", holott ez lenne a normális. Mellette az INA három horvát igazgatósági tagja is kifogásolta az igazgatóságon belüli viszonyokat. Ezt követően Slavko Linic pénzügyminiszter is felszólalt, elmondása szerint a MOL nem igazgathatja a horvát kormány nélkül az INA-t.

Elemzői és újságírói vélemények szerint nagy eséllyel nekimegy a MOL-nak a horvát kormány, ha az ítélet lehetőséget ad rá. A legfrissebb INA gyorsjelentés szerint 49,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a MOL a horvát leányában a lehívható opciókkal együtt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egyes pletykák szerint a hazai cég az abszolút többség megszerzésére törekedhetett az ítélet megszületéséig, azonban az elmúlt időszak forgalma átlag alatti volt az INA-ban a zágrábi parketten, így ennek lehetősége egyelőre kizárható.

INA (Zagreb Stock Exchange)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]