Vágólapra másolva!
Egyre lejjebb csúsznak az európai részvényindexek többek között a keddi amerikai választások miatt fokozódó izgalmak, valamint a növekvő görög aggodalmak miatt. A perifériaország kormánya ma terjeszti be a parlament elé 13,5 milliárd eurós jövő évi költségvetéi megszorító csomagját, aminek elfogadásáról szerdán döntenek az érintettek. Negatív kimenet esetén az eurózónából való kilépés lehetősége is felmerülhet. Itthon a BUX a pesszimista európai hangulat miatt nem tud erősödni, amelynek teljesítményét a blue-chipek zuhanása húzza lejjebb. Ezek következtében a forint is elgyengült, és a 282-es szint felett tanyázik az euróval szemben. Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Európával együtt esik a BUXElnökválasztások előtt mníuszban Ázsia
Vágólapra másolva!

Lefordult az E-Star

Nem sikerül kikecmeregnie a negatív tartományból a magyar részvényindexnek, amelynek esésében az európai piacokon uralkodó borongósabb hangulat játszhat szerepet. A BUX 0,8 százalék körüli gyengülésével továbbra is alulteljesítőnek számít a régióban, és teljesítményét főleg a blue-chipek zuhanása húzza lejjebb. A MOL fél százalékos, a Magyar Telekom 0,7 százalékos, a Richter pedig 0,3 százalékos mínuszban tartózkodik. Az OTP tovább esik, és már másfél százalékot veszített értékéből, de még mindig a 4000 forintos lélektani szint felett mozog.

A magyar telekomcég befektetői kedvezőtlenül ítélhetik meg azt a hírt, hogy a vállalat anyacége, a Deutsche Telekom pénteken osztalákvágást jelentett be a jövő évre vonatkozóan. Az elmúlt hetekben rengeteg európai távközlési szolgáltató vágta vissza az osztalékfizetését a visszaeső kereslet, a változó fogyasztói szokások, valamint az erős verseny miatt. Ezzel félő, hogy a Magyar Telekom esetében is sor kerülhet erre a lépésre.

Forrás: [origo]

Az E-Star papírjai is lefelé fordultak a reggeli pluszokból, délre már 9,4 százalékos mínuszt szedtek össze, amely lehet, hogy egy kisebb korrekciónak tekinthető az elmúlt napok szárnyalása után. Korábban arról számoltunk be, hogy a cégnek rövid távú működésének a biztosításához szüksége lesz külső finanszírozási források bevonására is.

A magyar piaccal együtt a forint is elgyengült, és a reggeli 281,5 forintos szintekről 282 fölé mászott vissza az euróval szemben. A dollárral szemben a 221-es szintek körül, a svájci frankkal szemben pedig 234 körül tanyázik a magyar fizetőeszköz.

EURHUF

Forrás: [origo]

Óriásbírság az HSBC-nek

Továbbra is nyugtalanok a piacok a keddi amerikai elnökválasztás, valamint a görög parlament szerdai kulcsfontosságú szavazása előtt. Mint beszámoltunk róla, a görög kormány ma terjeszti be új, 13,5 milliárd eurós költségvetési megszorító csomagját, amelynek át kell mennie ahhoz, hogy az ország megkaphassa a következő, 31,5 milliárd eurós hitelrészletet. Negatív kimenet esetén az eurózónából való kilépés lehetősége is felmerülhet a görög kormányfő tegnapi beszéde szerint.

A negatív hangulatot fokozhatták a legfrissebb spanyol munkanélküliségi adatok, melyek szerint 2,7 százalékkal nőtt októberben a munkanélküliek száma az előző hónapról. Ezzel tovább emelkedett a már amúgy is rekordszintű spanyol munkanélküliség az egyre mélyülő recesszió miatt.

Az európai piacokon ezzel tovább híztak a mínuszok, a leggyengébben teljesítő spanyol IBEX már 1,4 százalékos mínuszban tanyázik, míg a német DAX is lefelé konyult a reggeli erősödés után. A szektorok közül az olaj- és gázipari cégek mutatják a legnagyobb veszteségeket 0,9 százalékos mínusszal, amelyeket a pénzügyi vállalatok papírjai követnek.

Forrás: [origo]

A pénzügyi szektor teljesítményét az HSBC is húzza lejjebb, ugyanis a bank részvényei 1,1 százalékos mínuszban mozognak a vállalat mai gyorsjelentése után. Ezek szerint 5,04 milliárd dollárra nőtt a cég harmadik negyedéves adózás előtti nyeresége a tavalyi 2,24 milliárd dollárról, ami elmarad az elemzők által várt 5,6 milliárdtól. A gyengébb eredményekben szerepe lehet, hogy a vállalatnak 1,15 milliárd dollárt kell fedezetként elvonnia, mivel az amerikai pénzügyi hatóságok 800 millió dollár körüli összegre büntethetik a társaságot pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt. A pontos összeg még nem tisztázott, ezért kell magasabb fedezetet biztosítaniuk.

HSBC (LSE)

Forrás: [origo]

A meghiúsult BAE-EADS fúzió után újabb két, légiipari cég összeolvadásáról szóló hírek keringenek a sajtóban. Ezúttal a Deutsche Lufthansa és a Turkish Airlines olvadhat össze a közeljövőben, melyet alátámaszthat, hogy a két ország vezetői is szorosabb együttműködést szorgalmaznak a két vállalat között. Ennek keretében a közösen működtetett járatok létrehozása a legvalószínűbb első lépésként. A hírre a Lufthansa részvényei minimális plusszal reagáltak. Így folytatódik a légitársaság papírjainak emelkedése, múlt héten a jobb gyorsjelentési számok után már közel 6 százalékot erősödtek a részvények.

Lufthansa (Xetra)