Hernádi kiadatásáról találgatnak Horvátországban

Vágólapra másolva!
Ha a horvát miniszterelnök-helyettes magyar bíróság elé állt, miért ne vonnák felelőségre Hernádi Zsoltot Zágrábban - írja a horvát Globus hetilap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Úgy tudják, hogy a horvát fél kérheti Hernádi Zsolt kiadatatását.
Vágólapra másolva!

Mladen Bajic horvát főügyész nem akarja megvárni a jogerős ítéletet, hanem kérni fogja Budapesttől a Mol elnök-vezérigazgatójának kiadatását - írja a Globus című zágrábi hetilap szerdai száma pontosan meg nem nevezett ügyészségi forrásokra hivatkozva.

A hetilap értesülései szerint az ügyészség (DORH) korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala (USKOK) adatgyűjtést folytat, hogy megállapítsa, mi volt a Mol vezetőjének szerepe Ivo Sanader megvesztegetésében - amelyet első fokon kedden állapított meg a horvát bíróság. Az adatgyűjtéssel - írja a lap - a Sanader elleni vádemelés és bírósági eljárás idején sem álltak le.

Hernádit nem tudták kihallgatni Horvátország, mert eddig elérhetetlen volt a horvát igazságszolgáltatási szervek számára (a magyar fél korábban nemzetbiztonsági indokra hivatkozva tagadta meg a jogsegélyt a horvát ügyészségtől). Az USKOK-nak most kérnie kellene a zágrábi megyei bíróságtól, hogy rendelje el Hernádi előzetes letartóztatását - írja a lap, mert ekkor Bajic kiadhatná a nemzetközi körözést.

"Ha mi elítéltük a miniszterelnökünket, mert kenőpénzt fogadott el a magyaroktól, akkor meg kell állapítani, hogy ki adta a kenőpénzt. És ebből nem engedünk" - idézte a hetilap a névtelenül nyilatkozó forrást.

A nemzetközi elfogatóparancs esetén Hernádi Zsoltot az Interpol körözné. Ha a magyarok valamiért nem is adnák ki, nem tudná elhagyni Magyarországot - írja a Globus.

A lap szerint a Sanader-ítélet megerősítette Bajic tárgyalási pozícióját a magyar kollégáival szemben. A Globus ráadásul úgy látja, hogy Radimir Cacicnak, a horvát kormányfő első helyettesének jogerős elítélése is jelzés volt Bajic számára, hogy ő is eljárást kezdeményezhet a magyar üzletember ellen.

Meg nem nevezett ügyvédek szerint a Cacic-ítélet megszüntetheti Hernádi feltételezett politikai védelmét. Az egyik legfontosabb horvát politikus a magyar igazságszolgáltatás rendelkezésére állt, nem tudva, hogyan végződik az eljárás, ezért az egyik - meg nem nevezett - forrás nem tudja elképzelni, hogyan menekülhetne meg a DORH elől Hernádi.

A lap szerint Bajic már másnap kész lett volna Hernádi kiadatását kérni, de mivel a történetben "sok tényező van", kérdés, hogy milyen gyorsan születhet meg a döntés.

A Globus azt is írja - szintén források megjelölése nélkül - hogy a Molnak titokban van 2-3 százaléknyi INA-részvénye a hivatalos részesedésén felül. (Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Mol így többségbe kerülhet az INA-ban.) A lap által - név nélkül - idézett volt INA-menedzser szerint ez bűncselekmény, és nem érti, az ügyben eddig miért nem nyomoztak. A DORH-ban úgy tudják, hogy a részvényeket (a Mol számára) egy lengyel fél birtokolja - írja a Globus.

A cikk szerint azonban a horvát kormány megvárja a jogerős ítéletet, és utána lép majd csak, erre utal a horvát külügyminiszter, Vesna Pusic keddi nyilatkozata is. Összegezve, a Molnak egyelőre nem kell aggódnia az INA-ban lévő érdekeltségei miatt - zárja cikkét Globus.