Havi egymillióig jó az adóváltozás

Vágólapra másolva!
A jövő évi adóváltozások vegyesek, a nagyobb, főként multinacionális cégeket, az energia- és telekommunikációs szektorban érdekelteket és a bankokat hátrányosan érintik, a kis- és középvállalatok, és általában a termelő cégek életét nem nehezítik meg. Az adminisztráció viszont nő.
Vágólapra másolva!

Azoknak kedveznek a jövő évi adóváltozások, akik havonta bruttó 202 ezer és egymillió forint között keresnek - hangzott el a PwC által szervezett háttérbeszélgetésen. A félszuperbruttósítás kivezetésével valóban egykulcsos lesz az szja, de a nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével a magas keresetűek pluszterhet kapnak a nyakukba, ennek a két lépésnek az eredője az, hogy egymillió forint feletti jövedelemnél már többet veszít az ember, mint amennyit nyer.

A jövő évi adócsomag amúgy is felemás. Az adóváltozásoknak sok vállalat vesztese lesz, de sok nyertese is, különösen a kis- és középvállalkozások, mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője. Szektoronként is óriásiak a különbségek: a termelő, gyártó szektorokban működő vállalkozások helyzete nem lesz rosszabb alapvetően, de a szolgáltató szektorokban érdekelt cégek (különösen az energetikai, telekommunikációs cégek, bankok) életét megkeserítik a jövő évi adóváltozások.

Az adminisztrációs könnyítés is megállt, sőt, a visszájára fordult, a gyakori adóváltoztatások és a részletszabályokkal való teletűzdelése az adótörvényeknek egy csomó pluszmunkát ad a cégeknek.

A bankokat a bankadó fennmaradása mellett sújtó pénzügyi tranzakciós adóról a PwC szakértői elmondták, hogy olyan nagy terhelést kap a szektor, hogy vélhetően nem tudják az adókat lenyelni, át fogják hárítani egy részüket vagy az egészet az ügyfelekre. A banki hirdetmények ezt igazolni látszanak.

A béren kívüli juttatásoknál volt egy szigorítás, a munkáltatót terhelő egészségügyi hozzájárulás 10-ről 14 százalékra nőtt (eredetileg 27 százalékra akarta növelni a kormány a terhet, de az a béren kívüli juttatásokat elsorvasztotta volna teljesen), így még mindig megéri béren kívüli juttatást adni a dolgozóknak, mondta Mochlár Orsolya vezető menedzser.