Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gondban az elektronikai kereskedő

Vágólapra másolva!
6 százalékos mínuszban készül nyitni az elektronikai termékeket értékesítő Best Buy. A társaság ma tette közzé negyedéves beszámolóját, ami lényegesen gyengébb lett a Bloomberg konszenzusnál egy részvényre jutó profit szintjén, de a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva is csúfosak lettek a számok.
Vágólapra másolva!

Piacnyitás előtt számolt be előző negyedéves teljesítményéről a Best Buy, az amerikai elektronikai kiskereskedő. A társaság árbevétele ugyan picivel jobb lett a Bloomberg elemzői konszenzusánál, de éves szinten vaskos visszaesés látható. A vállalat 10 millió dolláros veszteséget ért el a november 3-án záródó negyedéve során.

A részvény 6 százalékos eséssel reagált a hírre piacnyitás előtt, amiben szerepe lehet annak is, hogy október végén a cég jelezte, hogy az egy részvényre jutó profit a tavalyi 47 centtől lényegesen kisebb lesz a mostani negyedévben. Akkor 7 százalékos zakóval reagált a papír a profit figyelmeztetésre. Az egyszeri tételek kiszűrése nélkül a társaság részvényenként 3 centes veszteséget ért el.

Best Buy táblázat

A legalább egy éve nyitva lévő üzletekben a forgalom 4,3 százalékot esett éves alapon, miközben csak 3,3 százalékos zsugorodásra számítottak az elemzők, a vállalat bruttó fedezete pedig csak 24 százalék lett (várt: 24,5 százalék). A Best Buy nincs egyszerű helyzetben, hiszen az online áruházakkal kell felvennie a versenyt, sokszor pedig nehezen tud versenyezni az olyan nagy internetes áruházak áraival, mint az Amazon.com.

A gyenge negyedéves számok mellett a Best Buy jelezte, hogy a 2013-as szabad pénzáramlás - melyet a vállalat megtermel - csupán 850 millió dollár és 1,05 milliárd dollár között lehet. Augusztusban a menedzsment még úgy vélte, hogy 1,25-1,5 milliárd dollár pénzt tudnak elérni.

A Best Buy árfolyamára a teljesítményen kívül még hathat az is, hogy az alapító, Richart Schulze kivásárlást tervez. A Bloomberg értesülései szerint Schulze három kockázati tőketársasággal dolgozik együtt a felvásárlás megvalósításán. Jelenleg a cég könyveit vizsgálják át tüzetesen, de elképzelhető, hogy további 30 nap haladékot kérnek az átvizsgáláshoz.

Best Buy (NYSE)

Best Buy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről