Az emberek tízmillió eurót adtak kölcsön az államnak

Vágólapra másolva!
Több mint tízmillió euró értékben vett a lakosság a hároméves, inflációkövető, euróalapú államkötvényből.
Vágólapra másolva!

A piac bízik a magyar államban és a magyar gazdaságban - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten az euróalapú államkötvény kibocsátásáról.

Hozzátette, az elmúlt egy héten több mint tízmillió euró értékben kötöttek le ilyen euróalapú államkötvényt. Szerinte a múlt heti leminősítés nem semmit sem változtatott azon, hogy a piac érdemben bízik a magyar állampapírokban, mind a forint-, mind a devizaalapúakban.

Az inflációkövető prémium államkötvény az utóbbi évek slágere volt a piacon, ez a megtakarítás már nemcsak forintban, hanem euróban is elérhető az emberek számára. Az új lakossági devizakötvény bevezetéséről tartott októberi sajtótájékoztatón kiderült: a papír 1 eurós címletekben lesz elérhető, a futamideje három év, kamata 2,5 százalékponttal meghaladja az euzóna inflációját (ez most körülbelül 5 százalékos kamatot jelent). Kamatot kétszer fizet majd az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - egyszer júniusban (az áprilisi infláció ismeretében), másodszor decemberben (az októberi infláció után).

Az újítás azért érdekes, mert eddig csak forintban gyűjtötte az emberek megtakarításait az állam, az utóbbi időben a bankbetéteket is meghaladó magas hozamért cserébe. A magyar állam adósságának egy része ugyanakkor devizában (euróban) van, a visszafizetése is euróban esedékes, ezért jól jön az államnak, ha a lakossági megtakarításokat nem csak forintban tudja magához vonzani.