Nagybankok tűnnek el, tízezrek kerülnek lapátra

Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank társ-vezérigazgatója, Anshu Jain szerint "jelentős konszolidáció" következhet be a globális bankpiacon, köszönhetően az új tőke megfelelési szabályozásoknak. Az üzletember további 40 ezer munkahely megszűnését prognosztizálja a befektetési banki üzletágban. A globálisan működő bankok egyharmada bezárhatja kapuit, és nagyjából 5-6-an maradhatnak csak talpon.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német bank, a Deutsche Bank AG (Xetra) társ-vezérigazgatója szerint "csak néhány nemzetközi óriásbank fog megmaradni", beleértve a Deutsche Bankot, a kiélezett pénzpiaci verseny miatt - adta hírül a Bloomberg. Anshu Jain erről egy dubai konferencián számolt be, ahol kifejtette, hogy a válság 2008-as kezdete óta a világ befektetési banki üzletága 40 százalékot zsugorodott és a "tier 1" tőke nagysága 160 százalékkal nőtt.

Anshu Jain, a Deutsche Bank AG társ-vezérigazgatója

A "tier 1" tőkemutatót a pénzügyi felügyelő szervek használják a bankok pénzügyi állapotának mérésére. A Bázeli Tanács határozza meg mértékét és számításának módját. A jövő évre tervezett Bázel III. szabályozás bevezetésével, a válság előttihez képest, várhatóan közel háromszorosára nő a bankok "tier 1" tőkeelvárása, aminek a bankok fizetőképességének megőrzése a célja. A magasabb tőkeelvárás alacsonyabb tőkekihelyezést enged a bankoknak, aminek következtében profit várakozásaik is limitálva lehetnek.

Jain szerint a "multinacionális bankok költségei drámaian emelkedtek, és a konszolidáció már elkezdődött". A befektetési bankoktól további 40 ezer munkahely levágását várja, ami hozzájöhet a válság kezdete óta már megszüntetett 25 ezer álláshoz. A Deutsche Bank korábban bejelentette, hogy 1993 dolgozójától válik meg 2015-ig, míg a svájci UBS AG 10 ezer fővel csökkenti állományát a következő három évben. A Royal Bank of Scotland Group Plc. még januárban tette közzé, hogy eladja részvénypiaci és vállalatfelvásárlási tanácsadó divízióját.

Az üzletember nagyon pesszimistán látja a jövőt, véleménye szerint a konszolidáció végére csupán 5-6 univerzális bank maradhat talpon. A Deutsche Bank nyíltan kimondva köztük szeretne lenni. A részvényeinek idei teljesítménye lemaradva követi a Stoxx 600 Banks, európai bankokból álló indexet.

A Deutsche Bank AG (Xetra) és a Stoxx 600 Banks index idei teljesítménye (%)