Fekete pénteken sztrájkolnának a Wal-Mart dolgozói

Vágólapra másolva!
Sztrájkkal fenyegetnek a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletláncának, a Wal-Martnak a dolgozói, hogy a vállalat által a munkásokkal szemben alkalmazott szigorú gyakorlatok ellen tiltakozzanak. A megmozdulás időpontjául az év vásárlói szempontból legforgalmasabb napját, a Black Fridayt jelölték ki.
Vágólapra másolva!

Munkabeszüntetést terveznek a Wal-Mart dolgozói, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat az ellen, hogy a cég folyamatos megtorlásokat alkalmaz az olyan munkások ellen, akik felemelik hangjukat a jobb munkakörülményekért és magasabb fizetésekért. A Fekete Péntekre időzített munkabeszüntetés jelentős veszteségeket okozna a Wal-Martnak, mivel a Hálaadás utáni napon van a legnagyobb forgalom az üzletekben egész Amerikában.

A cég a fenyegetésre reagálva visszavágott, és a Nemzetközi Munkaügyi Hivatalnál vádolta meg a sztrájkot szervező UFCW szakszervezetet, hogy az törvénytelenül rendezett demonstrációkat az elmúlt hat hónapban.

A kiskereskedelmi lánc azzal érvel, hogy a UFCW és annak leánya, az OURWalmart hivatalosan nem is képviselhetnék a munkásokat. A pénteki sztrájkkal már túllépnék azt a limitet, hogy maximum 30 nap szervezhetnek sztrájkmegmozdulásokat törvényes képviseleti jog nélkül. Ennél fogva a pénteki tiltakozás illegális lenne.

Az OURWalmart erre válaszul megvádolta a céget, hogy törvénytelenül próbálja távol tartani alkalmazottait a hét utolsó munkanapjára tervezett megmozdulásoktól. A Munkaügyi Hivatal csütörtök utánra ígért döntést abban a kérdésben, hogy legálisnak számítana-e a tervezett megmozdulás.

A vállalat szóvívője mindenesetre közölte, hogy a lázadozók csak kis részét teszik ki az 1,3 millió fős dolgozói állományuknak, akik ha valóban nem fogják végezni a munkájukat pénteken, annak súlyos következményei lehetnek. Ezen túl jelezte, hogy meg fogják védeni üzleteiket és vásárlóikat minden olyan tevékenységtől, ami biztonságos üzleti működésüket veszélyezteti.

Akárkinek is lesz igaza pénteken, azzal a munkaügyi problémák nem fognak megoldódni rövid időn belül. A szakszervezetek segítségével a dolgozók már tavaly júniusban benyújtottak egy petíciót, melyben magasabb fizetést, megfizethetőbb orvosi ellátást és jobb munkakörülményeket követeltek. Az utóbbi időszakban pedig folyamatosan zajlottak a különböző utcai tiltakozások. Amíg nem teljesülnek az alkalmazottak igényei, addig valószínűleg továbbra is hallatni fogják hangjukat.

A Wal-Mart befektetői sem örülhetnek a vállalat körüli nyugtalanságnak, a társaság részvényei négy hónapos mélypontjuk körül, 69 dolláron várják a mai nyitást.

Wal-Mart (NYSE)

Forrás: [origo]