Vágólapra másolva!
Kivárás jelei mutatkoznak az európai piacokon a déli EU-csúcs előtt, és a főbb részvényindexek nem mutatnak határozott irányt. A befektetők optimizmusát erősítheti, hogy Görögország újabb lépéssel került közelebb a mentőcsomaghoz, míg a német gazdasági hangulat index is javulást mutat. Itthon a BUX újra lemaradásban van, melyet főleg az OTP húzz vissza.  
Vágólapra másolva!

Kivárás Európában

Vegyesen mozognak ma az európai piacok a délben kezdődő EU-csúcs előtt. A főbb részvényindexek nyitás után kisebb előnyt szereztek, ami a bankok esésének vezetésével hamar el is tűnt. Ezután a kellemes meglepetést okozó német hangulatindex és a görög segélycsomag felől érkező kedvező hírek kisebb lendületet adtak a tőzsdéknek.

Egy közeli forrás ugyanis úgy nyilatkozott ma a Reutersnek, hogy az IMF elfogadhatónak tartja, hogy ha a görög GDP-arányos adósságráta 124 százalékra mérséklődik 2020-ra. Ezzel újabb lépéssel kerül közelebb Görögország a következő hitelrészlethez, amiről hétfőn dönthetnek az érintettek.

Ez a mínuszok kisebb faragására volt elég, és tegnapi záróértékük körül mozognak az indexek. A DAX-ot a Lufthansa segíti, a légitársaság papírjai másfél százalékot drágultak a német Xetrán. Ezzel szemben a Commerzbank korrigálja a tegnapi nagyobb emelkedését, és már 2,5 százalékot veszített értékéből.

A német nagykereskedelmi üzletlánc, a Metro is rosszul teljesít ma, már 2,5 százalékkal került lejjebb az árfolyama, miután a Nomura vételről tartásra rontotta a cég papírjaira vonatkozó ajánlását.

Forrás: [origo]

A technológiai papírok közül az Alcatel-Lucent veszített reggel megszerzett nagyobb előnyéből, de még mindig 0,6 százalékos pluszban mozog a tegnapi nagyobb száguldás után. Tegnap azután tépték meg a papírt, hogy bejelentették, a társaság tárgyalásokat folytat a Goldman Sachs-el a mérlegük és finanszírozásuk megerősítésére.

A Volkswagen papírjai viszont elgyengültek annak ellenére, hogy bejelentették, az autógyártó 14 milliárd eurós gyárépítésekbe fogna Kínában. A cég részvényei 0,4 százalékos mínuszban mocorognak.

A kedvező német adat hatására az euró három hetes csúcsára erősödött a dollárral szemben, és már az 1,29-es szint felett is tartózkodott, az EU-csúcs kezdete után viszont minimálisan gyengült.

EURUSD

Forrás: [origo]

Újra lemaradt a BUX

Továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból a BUX, mely főleg az OTP esése miatt mutat 0,3 százalékos mínuszt a nap közepén. A hazai piac így kissé lemaradt régiós társaitól, ahol a cseh tőzsde teljesít kiemelkedően.

Forrás: [origo]

A MOL nagyobb erösödését a mai leminősítés híre foghatja vissza, ugyanis a Wood és az UBS után a Raiffeisen is rontott az olajpapírra vonatkozó ajánlásán. A társaság kilátásai a nemrég bejelentett harmadik megszorítócsomagban elfogadott Robin Hood adó miatt romlottak, ugyanis a korábbi elemzésekhez képest ez jóval nagyobb terhet róhat az olajvállalatra. A részvények reggel lefelé indultak el, de a veszteségek napközben eltűntek, és már 0,7 százalékkal került feljebb a papírok árfolyama.

Az OTP a tegnapi pocsék zárás után nem tud kikecmeregni a negatív tartományból, és 1,7 százalékos mínuszban mozog annak ellenére, hogy a Goldman Sachs megemelte célárfolyamát a bankpapírra.

A Richter kellemes meglepetésként enyhe erősödést mutat, 0,3 százalékot drágult ma. A gyógyszergyár részvényeivel viszont érdemes óvatosan bánni, az MSCI indexből való kiszorulás után bekövetkező kényszerű eladások nagy része valószínűleg még hátravan.

Az Egis ma kifejezetten rosszul teljesít, és már 1,2 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

A Magyar Telekom ma még nem mutat elmozdulást.

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star visszajött a reggeli mínuszokból, és 0,3 százalékos pluszban tanyázik. Az energiaszolgáltató vállalat tegnap újabb kötvényeket vett vissza, amivel a menedzsment fő célja a cég működésének fenntartása lehet.

A forint elgyengült nap közben a főbb devizák ellenében, az euróval szembeni kurzusa már 280,5-ös szint körül mozog. A dollár elleni jegyzések 217 alatt, míg a svájci frank/forinté 232,2 körül tartózkodnak.A hazai fizetőeszköz heti jó teljesítménye elsősorban a kedvezőbb nemzetközi hangulatnak köszönhető, és látszólag még nem kell tartós gyengüléstől tartanunk.

EURHUF

Forrás: [origo]