Elvétheti az Egis az éves céljait

Vágólapra másolva!
Éves alapon emelkedő, míg negyedéves alapon csökkenő eredményekről számolhat be az Egis a jövő szerdán piaczárás után megjelenő gyorsjelentésében. A kellemetlen következmény, hogy összességében a gyógyszercég várhatóan nem tudja hozni az üzleti évre meghatározott árbevétel- és profitterveit.
Vágólapra másolva!

Nem jön össze a cél

Jó esély mutatkozik rá, hogy az Egis elvétse a szeptember végén lezárult üzleti évére korábban megfogalmazott bevétel- és profitcélokat. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az elmúlt negyedév során drasztikusan, közel felére eshetett a profit a megelőző negyedévhez képest az elemzői várakozások szerint. A Bloomberg konszenzus jelenleg 2695 forintos egy részvényre jutó eredményt vár (ennyi a megkérdezett elemzők által adott előrejelzések középső értéke), de meglátásunk szerint ennél csak 6,5 százalékkal kevesebb, 2520 forint jöhet össze.

A KBC Securities elemzése szerint az értékesítésen belül 21,9 százalékra emelkedett a negyedév során az alacsonyabb profittartalommal rendelkező késztermékek és hatóanyagok aránya az előző negyedévi 16,4, illetve tavalyi 17,3 százalékot követően. Emiatt az előző negyedévekben látott 58,5-59,3 százalékos értékekkel szemben alacsonyabb, 54 százalék körüli bruttó marginra (az értékesítés közvetlen költségei után megmaradt profit aránya a bevételhez képest) kell számítanunk a gyorsjelentésben.

Jelentős a nyomás az EBIT marginon a gyenge bruttó margin és a szezonálisan magasabb értékesítési és marketing, illetve K+F kiadások miatt. Az elmúlt negyedévekhez képest mintegy 7-11 százalékponttal 9,2 százalékra csökkent az EBIT margin, ami ugyan magasabb, mint a tavalyi 6,1 százalékos érték, de ezt az időszakot magasabb különadó befizetések terhelték. Akkor a támogatott gyógyszerek után fizetendő 20 százalékos adó és az orvoslátogatói díj "csupán" 50 százalékát vonhatták le K+F kiadásaik miatt az idei 90 százalékkal szemben.

Éves alapon szinte stagnálhatott az árbevétel. A 2,2 százalékos bővülés 2011 azonos időszakához képest semmiképpen sem nevezhető acélosnak, a növekedést ráadásul részben a már említett, alacsonyabb profittartalmú termékek hajtják, kisebb részben pedig a FÁK országok. A magyar értékesítés 15,2 százalékkal, míg a régió szempontjából meghatározó Lengyelországban 12,3 százalékkal zsugorodhatott a gyógyszercég bevétele a szabályozói környezet kedvezőtlen változása miatt. Ezek alapján könnyen előfordulhat, hogy az éves célt is elvéti a társaság.

Az Egis is profitálhat a Richter megállapodásából

Mindezekkel együtt egy kedvező szabályozási változás támogathatja az Egist is a jövőben, miután Richter egy hete stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal. A megállapodás értelmében a Richter továbbra is levonhatja a K+F kiadásai miatt a támogatott gyógyszerek után fizetendő 20 százalékos adót és az orvoslátogatói díjat, továbbá deficites gyógyszerkassza esetén sem kell befizetnie a kasszába.

Elképzelhető, hogy az Egis is hasonló "bánásmódban" részesül, hiszen hazai bevételei abszolút értékben közel megegyeznek a Richterével, teljes értékesítéseit tekintve pedig nagyobb a magyar kitettsége. Ez ellen szól ugyanakkor, hogy az Egisben nem rendelkezik meghatározó részesedéssel az állam, míg a Richterben 25,2 százalékos tulajdoni hányaddal bír, melyet a 2014 szeptemberében lejáró átváltható kötvények meghosszabbítása révén továbbra is meg kíván őrizni.