Vágólapra másolva!
Folytatják lejtmenetüket a külföldi tőzsdék a görög adósságválság és az amerikai költségvetési szakadék körüli félelmek következtében. A piacok egyre nagyobb mélypontokat ütnek, a FTSE és a DAX kéthavi mélyponton, míg Amerikában a főbb indexek három és négyhavi mélypontjukon mozognak. Javulást a mai kongresszusi egyeztetések hozhatnak, amivel kapcsolatban enyhe optimizmus mutatkozik, mivel Obama elnök engedhet a nagy nyomásnak, és hajlandó lehet a gyorsabb megegyezésre. Itthon a BUX a MOL és a Richter zuhanása miatt jelentős mínuszt mutat.
Vágólapra másolva!

Kéthavi mélypontján a DAX és a FTSE

Nem mutatkozik jelentős javulás az európai börzéken, a részvényindexek változatlanul a negatív tartományban mozognak. Javulást a mai amerikai költségvetési egyeztetések hozhatnak, mellyel kapcsolatban optimisták a piaci szereplők, mivel sajtóértesülések szerint Obama elnök engedve a nyomásnak, nagyobb kompromisszumokra lenne hajlandó a költésgvetési szakadék kérdésében.

A probléma megoldása azért lenne sürgető, mert ha év végéig nem sikerül megegyezésre jutni a fiscal cliffről, automatikus életbe fog lépni a mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az amerikai gazdaságot.

A befektetők ezen kívül változatlanul a görög adósságproblémák miatt is nyugtalankodhatnak. Ha a jövő heti brüsszeli találkozón és azután sem történik előrelépés a következő görög hitelrészletről, akkor a balkáni ország rövid időn belül csődbe juthat.

Az európai indexek nem tudtak visszajönni kora délután látott nagyobb mínuszaikból, és változatlanul dél felé menetelnek. A leggyengébben az olasz és a holland index teljesít, az utóbbit az ING és az Akzo Nobel húzza lejjebb. A biztósítótársaság 3,1 százalékot, míg a vegyipari cég 2,2 százalékot esett ma. A DAX kéthavi mélypontján, a 7000 pontos lélektani határ közelében mozog, ami alá ma gyakran benézett.

Forrás: [origo]

Az európai piacokat továbbra is a telekommunikációs és a pénzügyi vállalatok húzzák lejjebb, melyek egyaránt 1,4 százalékot veszítettek ma értékükből. A bankok kifejezetten rosszul teljesítenek, a Commerzbank 4,7 százalékos, a Deutsche Bank 2,5 százalékos csökkenéssel húzza le a DAX-ot, míg a Lloyds 3,5 százalékkal került lejjebb, hozzájárulva a FTSE 1 százalékos eséséhez. Az angol index az 5630-as szintek közelében mozog, ahol körülbelül két hónapja nem járt.

Az autóipari vállalatoknak nem kedvez az a hír, mely szerint éves alapon 4,6 százalékkal, a január-októberi időszak során pedig 7,3 százalékkal esett vissza az európai autópiac. Emiatt korábban az is felmerült, hogy állami mentőövért is folyamodhatnak a szektor vállalatai. A Peugeot-Citroen részvények 1 százalékkal, míg a BMW papírjai fél százalékkal kerültek ma lejjebb.

Az ígért 30 helyett csupán 10 Airbus 320-t rendel az EADS-tól (Euronext Paris) a Virgin America. A francia repülőgépgyártó cég árfolyamát nagyon nem hatotta meg a bejelentés, a mai nyitóárfolyam környékére korrigált vissza a papír ma délután.

Commerzbank (Xetra)

Forrás: [origo]

A MOL-al és a Richterrel együtt zuhan a BUX

Egyre mélyebbre kerül a magyar részvényindex a hét végéhez közeledve a MOL és a Richter zuhanásának következtében, amivel a BUX jelentősen elmarad régiós társainak teljesítményétől.

A MOL lejtmenetének hátterében az állhat, hogy a befektetői elkezdhettek aggódni, ugyanis egyes vélekedések szerint az olajpapír esetében is kérdéses, hogy benne tud-e maradni az MSCI indexben. Ha kiszórják onnan, ugyanolyan esésen mehet majd keresztül mint a Richter tegnap. A papírt nem mozgatta meg nagyon a bejelentett olajmező vásárlás, és a társaság kétnapos konferenciája sem tartogat nagyobb meglepetéseket. Innen érdemes kiemelni, hogy a következő években a cég valószínűleg nem tudja növelni napi olajkitermelését. Az olajpapír 3,2 százalékot zuhant ma.

A Richter folytatja tegnap megkezdett útját lefelé, és a napközbeni kisebb esések után már 5 százalékos mínuszt mutat. A nagyobb zuhanás oka, hogy a részvény kikerült az MSCI Barra teljes feltörekvő piaci térséget követő indexeiből, ami miatt több tízmilliárd forintnyi részvényt öntenek a piacra a külföldi alapok.

Az OTP is elgyengült a negatív hangulat miatt, és már fél százalékot veszített értékéből.

Az Egis veszített kissé napközben megszerzett előnyéből, de még mindig 0,6 százalékos pluszban mozog. A gyógyszergyártó annak ellenére tud emelkedni, hogy elszomorító negyedéves eredményekről számolt be tegnapi gyorsjelentésében.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok részvényei közül az E-Star növelni tudta előnyét, már 10 százalékos erősödést mutat. A Rába csökkentve veszteségeiből 0,3 százalékos mínuszban tanyázik. A járműgyártó az utóbbi időszakban nagyobb emelkedésen van túl, mivel jó hírek láttak napvilágot a társaság körül, többek között új megrendeléseket jelentettek be, és a cég gyorsjelentése is remekül sikerült.

A menedzsment várakozásai szerint fog alakulni a Synergon harmadik negyedéves gyorsjelentése a vállalat elnöke szerint. Az igazgató elmondta, hogy az Infinity eladását követően a sajátrészvény-állomány is hasonló sorsra juthat az akvizíciós célok eléréséhez. A legutóbbi gyorsjelentés szerint a Synergon az összes részvény 16,36 százalékát tudhatja magáénak, aminek a piaci értéke a tegnapi záróárfolyammal számolva mintegy 680 millió forintnak felel meg.

A forint nem mutat jelentősebb elmozdulást ma a főbb devizákkal szemben, az euróval szembeni kurzus a 284,5-ös szintek körül zárhatja a hetet, míg egy dollárért 223,9 forintot, egy svájci frankért pedig 236,2 forintot kérnek délután a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Költségvetési egyeztetések előtt gyengül Amerika

Ismét dél felé vették az irányt az amerikai részvényindexek, amivel újabb mélypontokat ütnek a piacok a mai költségvetési szakadékról szóló egyeztetések előtt. A befektetők továbbra is nyugtalanok a fiscal cliff miatt, többek között emiatt gyengülnek továbbra is a tengerentúli tőzsdék. Az S&P 500 új háromhavi, a Dow Jones és a Nasdaq pedig új kéthavi mélypontot állított be.

A hangulatot az is elronthatta, hogy a vártnál gyengébben alakult az amerikai ipari termelés októberben, mely 0,4 százalékkal csökkent a Sandy hurrikán miatt, miközben az elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak.

Forrás: [origo]

A szektorok közül a távközlési és a technológiai vállalatok teljesítenek a legrosszabbul, az utóbbit többek között az Apple húzza lejjebb. A technológiai óriás nem bír felállni a padlóról a pocsék piaci hangulatban, és másfél százalékos esés után újabb féléves mélypontjára került. A szektortársai közül a Microsoft 0,7 százalékot, a Hewlett-Packard 3 százalékot, míg a Google 1,1 százalékot veszített nyitás után az értékéből. A Facebook ezzel szemben újra menetel, már 6 százalékos drágulást mutat.

A nyersanyagok közül a WTI olaj újra emelkedik az izraeli konfliktus miatt, már 1,6 százalékkal került feljebb az árfolyama, amivel 86,7 dollár körül mozog a kurzus. Az arany kissé veszített értékéből, és 1712 körül tanyázik.

Forrás: [origo]

A lassan véget érő gyorsjelentési szezonban beszámolt aktuális negyedéves eredményéről a GAP (NYSE). A ruhagyártó társaság profitja 63 százalékot erősödött a október végével zárult negyedévben, ami egybeesik a Bloomberg elemzői konszenzusával. Éves alapon ez 65 százalékos erősödést jelent. Dübörgő észak-amerikai eladásainak köszönhetően a 2012-es árbevétel prognózisán is javított a cég. A papírok nem mutatnak nagyobb elmozdulást, 0,2 százalékos pluszban mozognak.

28 százalékos pluszban nyitott a Schiff Nutrition (NYSE). Az egészségügyi termékekkel foglalkozó amerikai társaságot ugyanis 1,4 milliárd dollárért felvásárolhatja a Reckitt Benckiser londoni iparági versenytárs.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]