Nagybefektető szemez az orosz telekom óriással

Vágólapra másolva!
Holnap indul a kereskedés az előfizetői szám alapján második számú orosz telekommunikációs cég részvényeivel. A Bloomberg forrása szerint az értékesítésre felkínált papírok mindegyikére érkezett vételi ajánlat, főként a menedzsment által meghatározott 20-25 dolláros sáv aljához közelebb. A Reuters értesülése szerint pedig egy nagyobb globális befektetési alapkezelő a felkínált csomag több mint tizedére tett vételi ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Az értékesítésre felkínált összes MegaFon részvényre érkezet vételi ajánlat - írja a Bloomberg egy a tranzakcióhoz közel álló személyre hivatkozva. A Reuters értesülései szerint egy nagyobb globális befektetési alapkezelő a felkínált pakett több mint tizedét vinné, amellyel legalább 1,5 százalékos részesedést szerezne az ügyfélszám alapján második legnagyobb orosz mobilszolgáltatóban.

A tervek szerint a telekommunikációs cég részvényeinek 15 százaléka cserélne gazdát, 10 százaléktól a svéd TeliaSonera, 5 százaléktól pedig maga a MegaFon válna meg. Az IPO-t követően továbbra is Oroszország leggazdagabb embere, Alisher Usmanov rendelkezne a legnagyobb befolyással a MegaFonban az AF Telecom Groupon keresztül.

Az ajánlatok elsősorban a menedzsment által tervezett 20-25 dolláros sáv alsó felében érkezetek a forrás szerint, aki hozzátette, hogy a hálaadást követően nagyobb keresletre számítottak az amerikai befektetőktől. A végső kibocsátási ártól függően 1,7 és 2,1 milliárd dollár között alakulhat az IPO mérete, amiből 11,2-14 milliárd dolláros kapitalizáció adódik.

Érdemes kiemelni, hogy a legutóbb tőzsdére lépő európai telekommunikációs cég részvényei sem a legmagasabb tervezett áron keltek el, a Telefónica Deutschland 5,6 eurós IPO-ja a kezdeti 5,25-5,6 eurós sávaljhoz közelít.

A MegaFon első tőzsdei kereskedése holnap lesz a moszkvai és a londoni parketten is. A Telefónica Deutschland az október 30-i debütálás óta mintegy 2 százalékot emelkedett az 5,6 eurós kibocsátási árhoz képest.

Telefónica Deutschland (Xetra)

Forrás: [origo]