Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem mutatnak jelentősebb elmozdulást az európai részvényindexek, így továbbra is a pozitív tartományban tartózkodnak piacok. A befektetők valószínűleg az ECB kora délutáni kamatdöntő ülésére várnak, és addig a pozitívabb hangulatot a sikeres görög parlamenti szavazás határozhatja meg. Itthon a BUX az európai piacokkal együtt erősödést mutat, melyben a Magyar Telekom szárnyalása játszik szerepet. A forint viszont egyhetes mélypontjára került az euróval szemben, és már a 284-es szintek felett mozog.  Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Nagyot esett a Dow, mínuszban ÁzsiaÁtment a görög csomag, korrigál Európa
Vágólapra másolva!

Tartja magát a BUX

Az európai piacokhoz hasonlóan a pozitív tartományban tanyázik a BUX, melyet a Magyar Telekom szárnyalása húz feljebb. A telekomcég papírjai már 3 százalékos pluszban mozognak, miután a vállalat kedvezőbb gyorsjelentési számokat tett közzé, és utalt rá, hogy 50 forintos osztalékot fog fizetni a részvényeseinek.

A többi blue-chip viszont elgyengült, a MOL 0,6 százalékot, az OTP pedig 0,2 százalékot veszített értékéből. A kisebb papírok közül a Rába tovább emelkedik, és már 2,2 százalékos erősödésben mozog, további pluszokat adva két éves csúcsához.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX erősödését az ÁKK sikeres 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciója is segítheti, mely során a meghirdetett 45 milliárd forintnyi papírra 159,1 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, így a hatalmas érdeklődést látva 60 milliárdnyit fogadtak el vételre. Az átlaghozam 5,97 százalékon alakult, ami több mint egy éve nem látott alacsony aukciós szintnek felel meg, és ez 1 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi referenciahozamnál.

A forint viszont jelentős gyengülést mutat az euróval szemben, és 284-es feletti jegyzéseivel egyhetes mélypontjára került. A dollárral szemben 233 körül mozog a hazai fizetőeszköz árfolyama, míg a svájci frank kurzusa a reggeli szintek felett, 235, 3 körül jár.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kivár Európa az ECB döntés előtt

Tartják reggel megszerzett előnyüket, és nem mutatnak nagyobb mozgást az európai részvényindexek a kora délutáni ECB kamatdöntés előtt, amivel a tegnap összeszedett nagyobb veszteségeket korrigálják. A hangulatot valószínűleg továbbra is a sikeres görög parlamenti szavazás határozza meg, mivel tegnap este elfogadták a képviselők az újabb, 13,5 milliárd eurós megszorító csomagot. Ezzel elhárult az egyik akadály a következő hitelrészlet elől.

A piacok annak ellenére tudnak emelkedni, hogy az amerikai tőzsdék masszív mínuszokat hoztak össze legutóbb, amivel elillant az amerikai elnökválasztás miatt kialakult optimizmus. Ezen túl a befektetők továbbra is az Egyesült Államok költségvetési problémái miatt aggódhatnak, és a problémákat csak tetézi Mario Draghi tegnapi beszéde, mely szerint hamarosan Németország gazdaságára is hatással lesz az eurózóna adósságválsága. Ezen kívül tegnap az EB pesszimista jelentést tett közzé az európai vezető gazdaságok növekedési kilátásairól.

Ezek ellenére a pozitív tartományban mozognak az európai részvényindexek, jellemzően 0,1-0,6 százalékos emelkedést mutatva. Jelentős lemaradást mozog az olasz piac, míg a spanyol tőzsde minimális emelkedését a jobban sikerült spanyol kötvényaukció segítheti. A spanyol állam ugyanis a tervezett 3,5-4,5 milliárd eurónál lényegesen több, 4,8 milliárd eurós forrást tudott bevonni az állampapírok eladása révén.

Az európai szektorok közül a technológiai cégek papírjai teljesítenek a legjobban 0,7 százalékos emelkedésükkel, ezzel szemben a közmű vállalatok kisebb leszakadásban vannak, és 0,3 százalékot vesztettek értékükből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos megemlíteni, hogy 3,4 százalékos erősödésben tartózkodnak a Heidelberg részvényei, miután a cég kedvező adatokról számolt be gyorsjelentésében. Ezek szerint a vállalat adózás előtti nyeresége 12 százalékkal, 874 millió euróra nőtt egy év alatt a harmadik negyedévben, ami magasabb, mint az elemzők által várt 831,8 millió euró. Ezen túl a társaság nettó adóssága 7,76 milliárd euróra esett, miután költségcsökkentési intézkedések révén a tervezett 200 millió helyett 241 millió eurót sikerült lefaragniuk adósságukból. Ennek következtében a részvények már 4 százalékos pluszban mozognak a Xetrán.

HeidelbergCement (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Commerzbank gyorsjelentése alulmúlta a várakozásokat, ugyanis a bank harmadik negyedéves árbevétele és nettó profitja is csalódást okozott. A társaság árbevétele a várt 2,46 milliárd euró helyett 2,38 milliárd eurót tett ki. A 78 millió eurós nettó profit ugyan lényegesen jobb volt a tavalyi harmadik negyedéves 687 millió eurós mínusznál, de jelentősen elmarad az előzetesen várt 94 millió eurónál. A hírre a részvények továbbra is 3,5 százalékos mínuszban tartózkodnak.

A Siemens is jobban teljesített a harmadik negyedévben, mint ahogy az elemzők várták. A cég 1,21 milliárd eurós profitot (várt: 1,17 milliárd euró) és 21,7 milliárd eurós árbevételt (várt: 21,5 milliárd euró) ért el ebben az időszakban. A befektetők örülnek a jobb eredményeknek, ugyanis a cég papírjai 3,5 százalékos pluszban mozognak.

Siemens (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről