Nem várna az IMF-re, devizakötvényt bocsáthat ki az állam

Vágólapra másolva!
Magyarország még az idén kimerészkedne a nemzetközi hitelpiacra egy devizaalapú kötvénnyel - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Reuters kérdésére.
Vágólapra másolva!

Magyarország devizakötvény kibocsátását tervezi a nemzetközi piacon, mert ha a lejáró devizaadósságát forintforrásokból törlesztené, akkor azzal túlterhelné a forintalapú állampapírpiacot - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Reuters hírügynökség kérdésére adott válaszából az Investor beszámolója szerint. A szaktárca egyúttal jelezte, hogy még az év hátralévő részében megvalósítandó devizakötvény-kibocsátás az EU-val és az IMF-fel folytatott hiteltárgyalások eredményétől függ.

Ezzel összhangban nyilatkozott a múlt csütörtökön Banai Péter Benő, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára, aki akkor utalt arra, hogy még az idén elképzelhető egy devizakötvény kibocsátása. Az államatitkár arra a kérdésre, hogy mivel pótolja a kormány a tervezett IMF/EU-megállapodás hatását, azt válaszolta: a jövő évi kamatkiadások már a jelenlegi és a jövő évre várt hozampálya alapján lényegesen kedvezőbben alakulnak, mint ahogyan azzal a költségvetési tervezés korábbi szakaszában számoltak. A megállapodás hatása a kamatkiadásokra így mérsékeltebb.

"A kormány látszólag feladta, hogy úgy tegyen, mintha tárgyalna az IMF-fel, és nyíltan készül egy jövőre esedékes deviakötvény-kibocsátásra, ahogy már jó ideje gyanítottuk" - idéze az Investor Peter Attard Montaltot, a Nomura elemzőjét a Reuters alapján. Az elemző szerint a jelenlegi hozamszintek egyszerűen túl vonzóak ahhoz, hogy a kormány egy "mísztikus" IMF-megállapodásra várjon. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a tárgyalások "halottak", az IMF hiánya viszont még fájdalmas lehet a magyar kötvénypiacon, ha negatívra fordul a hangulat. Az elemző szerint ezzel együtt a kötvények elkelhetnek, mert a kormány kellően olcsón (azaz magas hozam mellett) értékesíti majd őket.