Vágólapra másolva!
Devizakötvény kibocsátását tervezi a kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint. A nyilatkozatban szerepel ugyan az IMF-megállapodás, de Varga Mihály legutóbbi kijelentéseivel együtt ez szinte nyílt elismerése, hogy nem lesz IMF-megállapodás a kormány szerint.
Vágólapra másolva!

Devizakötvényeket is kibocsáthat Magyarország, hogy fedezze az előttünk álló hónapokban lejáró devizás kötelezettségeket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Reutersnek eljuttatott nyilatkozatában. A minisztérium szerint erre mindenképpen szükség van, hogy ne "terhelje túl" a forintkötvények piacát a devizás kötelezettségek forintban történő refinanszírozása.

A közlemény tessék-lássék módon ugyan megemlíti az elméletileg közelgő IMF-megállapodást, de eddig ez az egyik legvilágosabb elismerése, hogy a kormány sem számol vele. A korábbi kommunikáció szerint a devizakötvények kibocsátásával a kormány megvárta volna az IMF-megállapodás megszületését. Időközben ugyanakkor a kormány devizában denominált lakossági állampapírokat is kibocsátott, ami a Népszabadság ma reggeli híre alapján nemcsak lakossági befektetők, hanem alapkezelők érdeklődését is felkeltette.

"A kormány látszólag feladta, hogy úgy tegyen, mintha tárgyalna az IMF-fel, és nyíltan készül egy jövőre esedékes deviakötvény-kibocsátásra, ahogy már jó ideje gyanítottuk" - nyilatkozta Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője a Reutersnek, hozzátéve, hogy a jelenlegi hozamszintek egyszerűen túl vonzóak ahhoz, hogy a kormány egy "mísztikus" IMF-megállapodásra várjon. Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a tárgyalások "halottak", az IMF hiánya viszont még fájdalmas lehet a magyar kötvénypiacon, ha negatívra fordul a hangulat. Az elemző szerint ezzel együtt a kötvények elkelhetnek, mert a kormány kellően olcsón (azaz magas hozam mellett) értékesíti majd őket.

Magyarországnak összesen mintegy 13,1 milliárd dollárnak megfelelő nagyságú devizás kötelezettséget - lejáró kötvényeket és a korábbi IMF-megállapodásban kapott hitelt - kell törlesztenie 2013-ban, ennek közel felét már az első negyedévben.

A bejelentésre a forint gyengülésnek indult, de drámai reakcióról nem beszélhetünk, 281 környékéről 281,5-ig ugrottak az EURHUF jegyzések.

EURHUF (1 perces)

Varga Mihály kedden úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, a tárgyalásoknak az lesz az eredménye, hogy nincs eredmény. Korábban a magyar delegációt vezető politikus szilárdan kitartott amellett, hogy a felek hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek, és ha idén nem is, 2013 első felében megszülethet a megállapodás. Az NGM mai közleményével és a tegnapi nyilatkozattal együtt viszont tekinthetjük úgy, hogy a kormány szinte explicite elismerte, nem hisz a megállapodás létrejöttével, és az adósság finanszírozását nem az IMF segítségével képzeli el jövőre sem.