Megtudjuk, tart-e még a recesszió

Vágólapra másolva!
Az elemzők többsége 1,3 százalékos esést vár a csütörtöki GDP-adattól. Csak a mezőgazdaságban van némi remény. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel közli harmadik negyedéves GDP-előrejelzését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 1,3 százalékos visszaesésre számítanak éves szinten, ugyanakkora csökkenésre, mint amekkorát a második negyedévben szenvedett el a magyar gazdaság.

A második negyedévről a harmadikra várhatóan nulla közeli, enyhe mínuszt mutat majd a GDP-adat.

Ez alapján valószínűsíthető, hogy Magyarország még nem jött ki a technikai recesszióból (ez akkor van, amikor két egymást követő negyedévben esik a GDP), bár ezzel kapcsolatban van némi bizonytalanság. Az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági elszámolások miatt van remény arra, hogy negyedévről negyedévre már enyhe pluszba fordult a GDP-adat.

Először az idei év első negyedében csökkent a hazai GDP, ekkor 0,7 százalékos volt a visszaesés éves üteme. Ezt követte a második negyedéves mínusz 1,3 százalék. (Ezt az adatot először 1,2 százalékos visszaesésnek mérte a KSH, majd a részletes adatok birtokában rontott a számon a hivatal.)

A Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők az év egészére 1,2 százalékos mínuszt várnak, jövőre pedig 0,4 százalékos növekedést.