Vágólapra másolva!
A vártnál kicsivel nagyobb mértékben esett vissza az amerikaiak fogyasztása októberben az előző havihoz képest. A 0,3 százalékos visszaesést jelentős részben a Sandy hurrikánnak tulajdonítják az elemzők. Az autó és üzemanyag értékesítéssel tisztított kiskereskedelmi forgalom azonban már jelentősebb csökkenést mutat.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozások 0,2 százalékos kiskereskedelmi fogyasztás csökkenést prognosztizáltak, azonban 0,3 százalékkal esett vissza a mutató előző hónaphoz képest. Ha megfigyeljük az autó és üzemanyag értékesítésektől tisztított fogyasztást, akkor viszont lényegesen nagyobb az elemzői várakozás (+0,4 százalék) és a valós adat (-0,3 százalék) közötti különbség. Ebből kiderül, hogy a dráguló üzemanyagárak miatt kevesebben ültek autóba, illetve kevesebben vásároltak gépkocsit, mint azt várni lehetett.

A Sandy hurrikán hatása is erősen érezhető a számokon. Az október utolsó napjaiban partot érő hurrikán otthon maradásra késztette a keleti part északi részén élőket. Természetesen nem egyformán érződött meg a különböző termékek eladásain a természeti csapás. A tartós élelmiszerüzletek, a barkácsüzletek és a gyógyszertárak eladásai fellendültek a hurrikán hatására.

Amerikai kiskereskedelmi fogyasztás havi változása (%)