Vágólapra másolva!
Európában a kezdeti mínuszok szép csendben pluszokba fordultak át a nap végére Angela Merkel reményt keltő nyilatkozatának segítségével, míg itthon a BUX egész nap tegnapi záróértéke körül forgolódott, végül minimális mínuszban zárt. Amerikában hasonló a helyzet a Hálaadás miatti holnapi szünnap előtt, tegnapi záróértékük körül csordogálnak a piacok, és egyelőre nem tudnak nagyobb előnyre szert tenni.
Vágólapra másolva!

Mínuszban állapodott meg a BUX

Egész nap tegnapi záróértéke körül bolyongott a BUX, mely végül 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A magyar piac ezzel kissé felülteljesítőnek számított a régióban, ahol a leggyengébben a lengyel WIG20 teljesített többek között a Kernel Holding 2 százalékos esése miatt.

A hazai részvényindex minimális erősödését a Richternek köszönheti, a gyógyszergyártó 1,6 százalékot tudott ma drágulni. A másik gyógyszeripari cég, az Egis a nap közbeni stagnálás után 0,1 százalékos pluszban zárt.

A MOL fel-le ugrált a mai kereskedés során, végül 0,6 százalékos pluszban állapodott meg.

Az OTP a nap végére kerülte el a nagyobb mínuszokat, és 1,2 százalékos mínuszban zárta a napot.

A tegnap megemelt közműadó miatt tovább esett ma a Magyar Telekom, és 2,2 százalékos esés után 400 forint alatt fejezte be a kereskedést.

A kisebb papírok közül az E-Star a napközbeni veszteségeket zárásra is megtartotta, és 2,2 százalékos mínusz után 450 forinton várja a holnapi nyitást. A tegnapi kötvény visszavásárlás nem okozott nagyobb örömöt a cég befektetői körében.

Forrás: [origo]

Az európai piacokhoz hasonlóan a forint is lassú víz parton mos elve alapján csendben erősödött, és nap végére a 281-es szintek alá került az euróval szemben. A dollár/forint jegyzései már a 219-es ellenállással küzdenek, míg egy svájci frankért 233,1 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lassú emelkedés Európában

Nem mutattak ma jelentősebb mozgásokat az európai piacok, a görög hitelrészletről szóló döntés elhalasztása miatt reggel kisebb mínuszokat szedtek össze a főbb részvényindexek, amiket nap végére csendben óvatos pluszokká fordítottak át. A napközbeni enyhébb hangulatjavulás főleg Angela Merkel kijelentésének köszönhető, mivel a kancellárasszony szerint a hétfői csúcstalálkozón már meg fognak tudni egyezni a görög kérdésben, ami után Görögország megkaphatja a 44 milliárd eurós segélycsomagot.

A legnagyobb fordulatot ma az olasz FTSE/MIB index mutatta be, mely 0,8 százalékos emelkedését főleg a Banco Popolare 3,4 százalékos emelkedésének köszönheti. A bankpapír azután kezdett emelkedni, hogy kiderült, az olaszok által a bankokban elhelyezett betétek összege kilencedik hónapja mutat növekedést.

Forrás: [origo]

A DAX egyik leggyengébben teljesítő komponense a K+S, mely azután kezdte a mínuszokat halmozni, hogy a JPMorgan megvonta a műtrágyagyártó részvényeitől a semleges besorolást, alulsúlyozás ajánlása mellett. A papírok 3 százalékot vesztettek ma értékükből.

A Siemens papírjait is leminősítették, ezúttal a Deutsche Bank rontotta tartásról eladásra ajánlását, a 75 eurós célárat 65 euróra csökkentve. Ennek következtében másfél százalékos mínuszban tanyáznak a részvények, lehúzva a DAX teljesítményét.

A német bank papírjai is vesztettek értékükből, melyben többek között szerepe lehet, hogy a cég vezérigazgatója pesszimista kilátásokat fogalmazott meg a globális bankpiaccal kapcsolatban. A Deutsche Bank 1,4 százalékos mínuszban mozog.

Az európai tőzsdéket a közmű cégek segítik a legjobban, a szektor már 0,8 százalékos erősödést mutat, míg a piacokat a nyersanyagkapcsolt vállalatok húzhatják vissza, melyek fél százalékot vesztettek ma értékükből. Az utóbbiakat a Glencore emelkedése sem tudja segíteni, a társaság papírjai 0,4 százalékos pluszban tanyáznak az Xstrával befejeződő fúziójának hírére.

A technológiai társaságokat a Nokia húzza feljebb, a mobilcég 3 százalékot dárgult ma azután, hogy bejelentették, befejeződött az Earthmine cég felvásárlása.

Nokia (Helsinki Stock Exchange)

Forrás: [origo]

A Hálaadást várhatja Amerika

Csendes kereskedés jellemzi az amerikai piacokat a Hálaadás előtti utolsó teljes napon (holnap zárva tartanak a tengerentúli tőzsdék, pénteken pedig rövidített nyitvatartás lesz az ünnep miatt). A főbb részvényindexek nem mutatnak nagyobb elmozdulást, tegnapi záróértékük körül tanyáznak, melyek nagyobb emelkedését a vártnál rosszabb Michigani bizalmi index is gátolhatja. A ma közzétett adatok szerint ugyanis 82,7 ponton alakul novemberben előzetesen a fogyasztói hangulat index, miközben 84,5-ös értéket vártak.

A ma délután publikált heti friss munkanélküli segélykérelmek száma viszont nem okozott meglepetést, 410 ezer főre csökkent az előző havi 451 ezer főről a kérelmek mennyisége. Negatívum viszont, hogy az előző heti adatot 439 ezerről felfelé korrigálták.

Ezen túl a befektetők továbbra is óvatosak lehetnek a fiscal cliff megoldása körüli bizonytalanság, valamint a görög mentőcsomagról szóló döntés elhalasztása miatt.

Forrás: [origo]

A HP papírjai a tegnapi 12 százalékos mínusz után felfelé vették az irányt, és másfék százalékos pluszban tanyáznak annak ellenére, hogy a társaság körül egyre komolyabbá válik a könyvelési botrány. Már az FBI is vizsgálódik a cég által felvásárolt Autonomy körül a Reuters szerint, mivel az akvirált vállalatról kiderült, hogy súlyos könyvelési csalásokat hajtott végre.

A mai gyorsjelentések közül a Deere számai lehettek érdekesek. A mezőgazdasági gépgyártó felemás negyedévről számolt be, a cég 1,75 dolláros egy részvényre jutó nyeresége elmaradt az 1,88 dolláros várakozásoktól, viszont a 9,05 milliárd dolláros bevétel meghaladta a 8,94 milliárdos prognózisokat. Ugyanakkor a menedzsment szerint az európai értékesítés akár 5 százalékkal is visszaeshet a következő időszakban, és az ázsiai érdeklődés is mérsékelt lehet. A pesszimista kilátások miatt a részvények 3,6 százalékos mínuszba kerültek.

Deere (NYSE)

Forrás: [origo]