Két újabb Rába vevőbe fektetett be Buffett

kicsi buffett
Vágólapra másolva!
Napvilágra került, hogy a harmadik negyedévben milyen részvényeket vett és adott el a legendás amerikai befektetési guru, Warren Buffett. Nagyon érdekes, hogy újabb két olyan cégben szerzett tulajdonrészt az Omahai Bölcs cége, melyek vevői a magyar tőzsdén is forgó győri gépgyártónak, a Rábának. Ezzel Buffett már három ilyen vállalatban tulajdonos.
Vágólapra másolva!

A befektetési társaságoknak, befektetési alapoknak, hedge fundoknak és egyéb hasonló célú és konstrukciójú tömörüléseknek időről időre közzé kell tenniük, hogy az év egy-egy adott napján miből is állt pontosan a befektetési portfóliójuk, vagy legalábbis azt, hogy mik voltak a legnagyobb befektetéseik.

Ma éjszaka az került nyilvánosságra, hogy milyen cégekben volt tulajdonos az idei harmadik negyedév zárónapján (2012. szeptember 30-án) a legendás befektetési gurunak, a világ egyik leggazdagabb emberének, a 82 éves Warren Buffett-nek a cége.

Mi a jó befektetés Buffettnek?

A Berkshire Hathaway nevű befektetési társaság portfóliójában frissen megjelent mintegy 3,9 millió darab részvény a Deere&Co nevű társaságtól, melyben ezzel körülbelül 1%-os részesedést szerzett. Az tradicionális amerikai ipari vállalat a nagynevű John Deere traktorairól ismert leginkább, no meg arról is, hogy fontos vevője a nemrég a Magyar Állam tulajdonába került és a magyar tőzsdén forgó Rábának.

John Deere (NYSE)

Forrás: [origo]

Buffett tulajdont mintegy 2,5 százalékos részesedést szerzett abban a Wabco Holdings-ban is, amely fék-, futómű- és felfüggesztésrendszereket gyárt, s szintén vevője, egyben versenytársa is a komoly múltra visszatekintő magyar győri gépgyártónak.

Omaha Bölcsének természetesen nem a két Rába partner az egyetlen friss befektetése, szerzett még körülbelül 1 százalékos részesedést a fémalkatrészeket gyártó Precision Castparts nevű társaságban, valamint növelte részesedését amerika egyik legnagyobb bankjában, a Wells Fargo-ban is, mely utóbbiban így már 8 százalékban tulajdonos. Buffett elmondása szerint azért esküszik még mindig a bank részvényeire, mert szerinte az amerikai ingatlanpiac zajló felépülésével újra nagy üzlet lesz majd a jelzáloghitelezésben, s ebben pedig különösen jó ez a cég.

További részvényeket szerzett a tőzsdén is jegyzett befektetési cég a General Motors nevű autógyártóban, amely Opel márkáján keresztül hazánkban is jól ismert, plusz egy DirecTV nevű társaság is felkerült a listájukra.

Növelték még részesedésüket a Viacom nevű amerikai tévétársaságban, amely a Comedy Central TV adót is üzemelteti, valamint a National Oilwell nevű amerikai olajtársaságban is megnőtt a befolyásuk.

Eladásokat is eszközöltek

Buffett Coca-Cola részesedése hiánytalanul megmaradt a portfólióban, de a General Electric részvények száma majdnem 90%-kal 600 ezer darabra csökkent, miközben a neves bank- és hitelkártya társaság, a Visa papírok száma 25%-kal esett.

Ismert fogyasztói javakat gyártó társaságokban is csökkentette részesedését a világ talán leginkább tisztelt befektetője: a Milka csokikat gyártó Kraft Foods (a vállalat a október elejétől Mondelez Internationalra és Kraft Foods Groupra vált szét), az Ariel mosóport gyártó Procter&Gamble, valamint a leginkább higéniás termékekeiről (pl. Johnson's, Listerine, Carefree, stb) ismert Johnson&Johnson is olyanok voltak, akiknek kevesebb hely jutott már a nagyra becsült befektetések között.

Johnson & Johnson (NYSE)

Forrás: [origo]

Nincs meglepetés

Forrás: [origo]Warrenn Buffett híres arról, hogy hosszú távra fektet be egy-egy tőzsdei vagy tőzsdén kívüli társaságba, s leginkább olyan iparágakban hajlandó vásárolni, amelynek működését érti és tudja. Nagyon jellemzőek portfóliójában a klasszikus amerikai ipari társaságok, így nem olyan nagy meglepetés, hogy részesedést szerzett a Rába két partnerében is. Sőt, valójában már eddig is tulajdonában volt a Rába egyik nagyon jelentős vevője, a magánkézben lévő amerikai MarmonHerrington, mely éppen néhány hete adott nagyon jelentős megrendelést a hazai gépgyártó cégnek.

Az omahai guru alapelve, hogy csak akkor hajlandó befektetni egy-egy részvénybe, hogy ha annyira jó befektetésnek tartja azt, hogy akár az egész társaságot is hajlandó lenne megvásárolni.