Brókerhibát sejtenek az aranyáresés mögött

Vágólapra másolva!
Jelentős mértékű zuhanást hozott össze pillanatok alatt ma az arany. 1735 dollár környékéről néhány perc leforgása alatt 1715 dollárig szakadt a kurzus. Egyes piaci hírek alapján egy nagyobb szereplő rosszul vitt be egy ajánlatot.
Vágólapra másolva!

A mai nap pont a nyíltkiáltásos kereskedés nyitásakor 20 dollárt szakadt az árfolyam rövid idő alatt. Piaci pletykák szerint egy nagy amerikai bank szerette volna átkötni decemberi pozícióit a következő likvid, azaz februári határidőre, de a spread megbízást rosszul rögzítette és csak az eladási láb került be a kereskedési rendszerbe.

A történetnek némiképp ellentmond, hogy még egy ilyen likvid piacon is örültség egyetlen megbízással a napi forgalom több, mint 10 százalékát bevinni. Pláne spread-be, ahol a decemberi 35 000 eladáshoz ugyanennyi vételi megbízásnak kellett volna megjelenni a februári lejáratban. Lehet, hogy csak túl sokan hagyták a zárást az utolsó napra és ez okozott egy mini pánikot a nyitás környékén. Év végi könyvzárásként is tekinthetjük a mai napot: ha valaki nem szeretne átvinni pozíciót a jövő évre az nem nyitja meg a februári vételt a decemberi pozíciók lezárásával egyidőben.

A New York Mercantile Exchange a globális aranypiac legfontosabb színtere, ahol a napi átlagos forgalom 250-300 ezer kontraktus között ingadozik.

Bár a piac egy rövid elszámolási perióduson kívül egész nap elérhető, a forgalom nagy része az amerikai nyíltkikáltásos kereskedés időszakában zajlik, amely közép európai idő szerint 14:20-tól 19:30-ig tart nyitva. Ha valaki tételt szeretne megmozgatni ezt az időszakot választja a kereskedésre. Likvid hónapok a február, április, június, augusztus és december, azaz a páros hónapok az október kivételével. A decemberi határidő kiemelkedik a többi közül, a hosszabb pozíciókat nyitók a decemberi határidőt kereskedik akár éven túl is. Ennek köszönhető az is, hogy az egyébként kéthónapos ritmusban egymást követő legforgalmasabb hónapok esetében kimarad az október és július végétől mindenki az év utolsó hónapjára köt, ennek adatai látszódnak a monitorokon. ( Az ezüst esetében a páratlan hónapok kitüntetettek, most a 2013 januári lejárat messze a leglikvidebb).

Az adott hónapi kontraktus utolsó kereskedési napja a lejárati hónapot megelőző hónap visszafelé számolva harmadik kereskedési napja, azaz a decemberi lejárat esetében a mai nap. Ezután is lehet kötni egészen december végéig, de ekkor már a leszállítással is számolni kell, így a forgalom ilyenkor már konvergál a nullához.

Tehát a decemberi nyitott pozíciókat zárni kell a mai nap végéig, hacsak nincs az elszámolásnak megfelelő aranytömbünk vagy a teljes kontraktus megvételéhez elegendő pénzünk a számlánkon.

Mekkora mennyiséget jelent 1 kontraktus arany?

Egy kontraktus 100 uncia aranyat jelent, azaz jelenlegi árfolyamon 1710*100=171 000 dollárt ( kb. 37 280 000 forint) A 35 000 kontraktus már egész komoly tétel még ezen a piacon is, az még dollárban is a 6 milliárdos összeget közelíti. (forintban: 1 298 745 000 000)

Arany (15 perces grafikon az elmúlt 5 napra vonatkozóan)
Forrás: [origo]