Vágólapra másolva!
Újra borongóssá vált az európai tőzsdéken uralkodó hangulat a görög problémák miatt, amit az amerikai kongresszus mai, költségvetésről szóló vitái miatti nyugtalanság súlyosbíthat. Így a főbb részvényindexek a bíztatóbb nyitás után ismét a negatív tartományban mozognak, tovább hízlalva a héten összeszedett veszteségeket. A DAX és a FTSE kéthavi mélypontjára került, míg itthon a BUX a Richter és a MOL esése miatt szintén lefelé vette az irányt.
Vágólapra másolva!

Óvatos nyitás után elgyengült Európa

Mínuszba fordultak az európai részvényindexek az óvatosabb nyitás után, a befektetők valószínűleg továbbra is a megoldatlan görög problémák miatt lehetnek idegesek. Ezen túl a közelgő amerikai költségvetési szakadék is nyugtalansággal töltheti el a piaci szereplőket.

Az európai indexek így egyre mélyebbre kerülnek, a DAX mellett már a londoni FTSE 100 is kéthavi mélypontján tartózkodik. A spanyol IBEX is jelentősen elgyengült a bíztató nyitás után, már 0,6 százalékos mínuszban tanyázik. Esésében főleg az Acerinox elgyengülése játszik szerepet, az acélgyártó 2 százalékot zuhant eddig a mai kereskedés során.

Forrás: [origo]

Az európai piacokat főleg a bankok húzzák lejjebb, a pénzügyi szektor már 1 százalékos mínuszban mozog, melyet az olaj- és gázipari vállalatok követnek 0,9 százalékos esésükkel. A Commerzbank 4,1 százalékot, a Deutsche Bank pedig 2,9 százalékot esett, lehúzva a DAX teljesítményét, míg a Lloyds Bank 2,4 százalékot veszített ma értékéből, jelentősen hozzájárulva a FTSE 0,6 százalékos csökkenéséhez.

A BP-nek újabb 4,5 milliárd dollárt kell fizetnie a Mexikói-öbölben történt olajszennyezésért, amit még 2010-ben okozott egy kőolaj fúrótorony felrobbanása. Ezzel már 12 milliárd dollárnál tart a társaságra kirótt büntetések és kártérítések összege. A cég részvényeibe valószínűleg már be volt épülve a hír, ugyanis "csak" 1,1 százalékkal kerültek lejjebb a tegnapi záróárukhoz képest.

A Henkel papírjait jelentősen megütötték, miután a társaság közzétette negyedéves eredményeit. Ezek szerint a harmadik negyedév eladásai elmaradtak a 4,32 milliárd eurós prognózisoktól 4,29 milliárdos alakulásukkal. A cég adózás előtti nyeresége viszont tavalyhoz képest 17 százalékos növekedés után 631 millió eurón alakult az időszakban, ami magasabb, mint a várt 622 millió euró. A papírok már 4,8 százalékos mínuszban vannak, hozzájárulva a DAX eséséhez.

Henkel (Xetra)

Forrás: [origo]

A MOL és a Richter taszítja mélyebbre a BUX-ot

Az európai tőzsdékkel együtt a magyar piac is hízlalja a mínuszokat, a BUX már 0,9 százalékkal került lejjebb, melynek hátterében a Richter és a MOL zuhanása áll. A fő részvényindex változatlanul alulteljesítőnek számít a régióban, ahol az osztrák és a lengyel piac tartja magát a tegnapi záróértéke körül.

A Richter folytatja tegnap megkezdett útját lefelé, és 1,3 százalékos mínuszokat mutat. A nagyobb zuhanás hátterében az állhat, hogy a részvény kikerült az MSCI Barra teljes feltörekvő piaci térséget követő indexeiből.

A MOL is elgyengült, már másfél százalékkal került lejjebb a kurzusa. Az olajpapír a vártnál kissé gyengébb gyorsjelentés után kezdett lefelé szánkázni, és a bejelentett olajmező vásárlás sem nagyon tudott segíteni az árfolyamon. A társaság kétnapos konferenciája sem tartogat nagyobb meglepetéseket, ahonnan érdemes kiemelni, hogy a következő években nem tudják növelni napi olajkitermelésüket.

Az OTP eltűntette a nyitás utáni pluszokat, 0,4 százalékos mínuszban tanyázik.

Az Egis árfolyama nem nagyon mozdul meg, reggel óta 0,9 százalék körüli pluszban tartózkodik annak ellenére, hogy a társaság elszomorító negyedéves eredményekről számolt be tegnapi gyorsjelentésében.

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star emelkedni tud, 3,2 százalékos pluszban mozog az árfolyam, míg a Rába 1 százalékot veszített értékéből. A járműgyártó az utóbbi időszakban nagyobb emelkedésen van túl, mivel jó hírek láttak napvilágot a társaság körül, többek között új megrendeléseket jelentettek be, és a cég gyorsjelentése is remekül sikerült.

Forrás: [origo]

A forint továbbra sem mutat jelentősebb elmozdulást ma a főbb devizákkal szemben, az euróval szembeni kurzusa 284,5-ös szintek körül mozog, míg egy dollárért 223, 4 forintot, egy svájci frankért pedig 236,2 forintot kérnek délben a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]