Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint az állam már letett arról, hogy negyedik mobilszolgáltatót állítson fel Magyarországon. Ha ez igaz, az pozitív lehet a Magyar Telekom részvények szempontjából, de ez a hatás több szempontból sem valószínű, hogy túl nagy lenne. Egyrészt egyelőre csak egy sajtóértesülésről van szó, nem pedig tényközlésről, másrészt pedig attól, hogy az állam nem indít negyedik szolgáltatót, attól még nem biztos, hogy egy magánkézben lévő szereplő sem fogja ezt hosszabb távon megtenni.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság hétfő reggeli számának értesülései szerint az állami tulajdonosi szereplők valójában már lemondtak a negyedik mobilszolgáltató beindításáról, mivel az túlzottan sokba, több százmilliárd forintba kerülne. Hivatalos döntésről ugyanakkor még nem beszélhetünk, a projekt megvalósításán dolgozó alkalmazottakat ugyanis még nem értesítették, azok egyelőre továbbra is hajtják végre azokat az utasításokat, amiket a vállalat felállításához kaptak.

Az állami mobilcég beindításának következő lépése az lenne, hogy olyan frekvenciákat kellene szerezni, amiken szolgáltathatnak, ugyanis a számára eredetileg megítélt frekvenciákat a Fővárosi Törvényszék ítélete elvenni látszik tőlük. Az MPVI Zrt névre keresztelt állami mobilvállalat a Népszabadság szerint még a héten adhatja be ez ellen a döntés ellen a felülvizsgálati kérelmét a Kúriához. Ha ezt nem teszik meg, az valószínűleg bebizonyítja majd, hogy tényleg lemondott az állam a megvalósításról.

Ha valóban le is mondtak az állami mobilcégről, az még nem zárja ki, hogy hosszabb távon legyen egy negyedik mobilcég Magyarországon, hiszen szabad frekvencia van és lesz is, s ezeket nem feltétlenül kell a már meglévő három szolgáltatónak megkapnia, kaphatná akár egy újonnan piacra lépő szereplő is. Mint ismeretes, a kormány korábban már kiadott egy olyan közleményt, melyben egy negyedik mobilszolgáltató hazai megjelenését sürgette. Már akkor furcsa volt a közleményben, hogy nem derült ki egyértelműen belőle, hogy kitartanak az állami mobilcég felállítása mellett, vagy letettek róla és inkább már egy magáncégben lévő negyedik szolgáltató bejövetelét tartanák üdvösnek.

Ha kiderül, hogy valóban nem lesz állami mobilcég Magyarországon, az nyilván pozitív hír a három meglévő szolgáltatónak, s így a Magyar Telekom részvényeire is gyakorolhat némi pozitív hatást a tőzsdén. Ez a hatás ugyanakkor több szempontból sem valószínű, hogy túl nagy lenne. Egyrészt egyelőre csak egy sajtóértesülésről van szó, nem pedig tényközlésről, másrészt pedig attól, hogy az állam nem indít negyedik szolgáltatót, attól még nem biztos, hogy egy magánkézben lévő szereplő sem fogja ezt hosszabb távon megtenni.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről