A Zara-tulaj gazdagabb, mint Warren Buffett

Vágólapra másolva!
Egy kis spanyol városban, Arteioxoban található a Zara termékeket is gyártó Inditex SA főhadiszállása, aminek az első embere, Amancio Ortega a Bloomberg vagyonbecslése alapján megelőzte a tőzsdeguru Warren Buffett-et 53,6 milliárd dolláros vagyonával.
Vágólapra másolva!

Ortega, a világ leggazdagabb ruhaipari üzletembere, több mint 1600 Zara üzletben a világ 85 országában árulja divatos ruhadarabjait. A legelsőt 1975-ben La Corunában nyitotta, manapság már a brit királyi család új tagját, Kate Middleton-t is lencse végre kapták, amint a spanyol ruhamárka darabjait viseli.

Az ibériai gazdasággal ellentétben meglepően jól megy az Inditex-nek, bevételeik 7,2 milliárd eurót tettek ki az év első felében, ami 17 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. A spanyol eladások 1,6 milliárd eurón stagnálnak.
Peter Braendle elemző szerint a társaság "nagyon jól és gyorsan reagál a piac igényeire, termékkínálatát jól változtatja, és szépen növekszik".

Nem változtatta meg a pénz és a hatalom

A hozzá közelállók szerint a divat mágus nem sokat változott az évek alatt. Tavaly ugyan egészségügyi okokból elhagyta a vezérigazgatói széket, de a mai napig minden nap bemegy La Coruna-i otthonából az irodába és dizájnerekkel, tervezőkkel beszélget.
A Zarán kívül számos egyéb márkanév is az Inditex érdekeltségébe tartotzik, mint például a Massimo Dutti, a Bershka, a Pull&Bear vagy a Stradivarious. A vállalat nagyjából 400 tervezőt alkalmaz és évente 20 ezer új termékkel rukkolnak elő. Az első New York-i Massimo Dutti márkaboltját októberben nyitotta meg a cég.

A vállalatvezetés titka az alacsony raktárkészletekben és a gépesített termelésben rejlik. Szállításirányító rendszereiket például a Deutsche Post AG-től szerezték be.

Amancio Ortega Gaona 76 éves üzletember az Inditex SA alapítójaként tett szert jelentős vagyonára. A nagyon visszafogottan, leginkább farmerban és pólóban mutatkozó ruhaipari mágnás soha nem nyilatkozik a sajtónak. Szótlansága, titokzatossága miatt a "rejtélyek emberének" is nevezik. Egyszer állítólag valakinek azt mondta, azért kezdett el először női ruhákkal foglalkozni, mert "úgy gondolta, hogy az nem fair, hogy csak tehetős hölgyek öltözhetnek jól".