Vágólapra másolva!
Nagy fordulatot láthattunk ma a magyar piacon, a BUX a reggeli nagyobb veszteségeket korrigálni tudta, és a napot már enyhébb mínuszban zárta a MOL emelkedésének köszönhetően, mely szintén mélyről jött vissza. A fő részvényindexet az Európában uralkodó jó hangulat is segíthette, ugyanis jelentős pluszokat hoztak össze a külföldi tőzsdék. Amerikában is emelkedéssel indult a nap, és elkerültek többhavi mélypontjaikról a tengerentúli részvényindexek. A technológiai papírok az Apple vezetésével emelkednek, a legnagyobb kapitalizációjú társaság 5 százalékot repült nyitás után.
Vágólapra másolva!

Feltornászta magát a BUX

Sikerült visszakapaszkodnia a magyar részvényindexnek a napközbeni nagyobb mínuszokból, és a MOL vezetésével enyhébb, 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a BUX. Ezzel a magyar piac teljesítménye még így is elmaradt régiós társaitól, ahol a lengyel tőzsde mozgott ma a legjobban, többek között a Grupa Lotos SA 4,8 százalékos szárnyalásának köszönhetően.

A MOL a reggeli nagyobb mínuszokból sikeresen feltornászta magát, és 1,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Az olajpapír annak ellenére tudott emelkedni, hogy a bejelentett megszorító csomagok csökkenthetik a cég eredményességét, valamint az UBS elemzője is eladási ajánlást fogalmazott meg velük kapcsolatban.

Az OTP nem tudott ma felállni a padlóról, és egész nap 2 százalék körüli mínuszokat mutatott, végül 2,8 százalékkal zárt pénteki záróértéke alatt. A rosszabb teljesítmény hátterében a már említett megszorító intézkedések negatív hatásai állhatnak.

A Magyar Telekom egész nap stagnálást mutatott, végül elfáradt zárásra, és 0,3 százalékos mínuszban zárt. A befektetők számára rossz hír lehet, hogy az állami mobilcég nem kíván lemondani a januárban megnyert frekvenciablokkról. Ezzel megnőhet az esélye egy új állami mobilszolgáltató piacra lépésének a közeljövőben, ami erősítheti a versenyt az amúgy is telített szektorban.

Az Egis egész nap 1 százalék körüli pluszban tanyázott, és itt is fejezte be a napot.

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star elgyengült délutánra, és 3 százalékot veszített ma értékéből. A cég jövője továbbra is bizonytalannak tűnik, egyre valószínűbb, hogy a menedzsment minél több kötvény felvásárlása után csődvédelembe kíván menekülni egy esetleges felszámolási eljárás elől.

Forrás: [origo]

A forint nagyot ugrott ma délután a főbb devizákkal szemben, az euróval szembeni jegyzések már a 282-es szintek alatt tartózkodnak. A dollár/forint kurzusa 220,5 körül, míg a svájci franké 234,5 körül mozognak.

EURHUF

Forrás: [origo]

Veszik a részvényeket Európában

Kitart a jókedv az európai piacokon a holnapi pénzügyminiszteri csúcs előtt amiatt, hogy valószínűleg hivatalosan is véglegesítik a görögöknek szánt újabb hitelrészletet, valamint két éves haladékot adnak a bajban lévő országnak, hogy az teljesíteni tudja költségvetési hiánycéljait.

Ezen kívül az amerikai költségvetési probléma megoldásával kapcsolatban is optimisták a piacok, mivel Barack Obama pénteken és szombaton úgy nyilatkozott, hogy év végéig megállapodhatnak a fiscal cliff megoldásáról.

A jó hangulatban emelkedni tudnak a főbb európai részvényindexek, és 1,4-2,8 százalékos erősödésükkel jelentősen faragnak elmúlt héten összeszedett veszteségeikből. A DAX 2,5 százalékkal került feljebb, és jelentősen eltávolodott a 7000-es lélektani szintektől. A német piacot változatlanul a bankok repítik, a Commerzbank már 4,9 százalékot, a Deutsche Bank pedig 4,5 százalékot drágult ma. Ezeken kívül a BMW 4,7 százalékkal, az Infineon pedig 6,2 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok egyaránt növelték előnyüket, a pénzügyi és technológiai vállalatok már 2,6 százalékos pluszban tartózkodnak. A régióban kifejezetten a bankok teljesítenek kiemelkedően, az HSBC már 2,6 százalékkal kúszott feljebb, melyet az a hír segíthet, hogy a bank eladná kínai Ping An Insurance Group biztosítótársaságát. Ezen túl a Barclays 4 százalékot, a BNP Paribas pedig 4,2 százalékot erősödött ma. Az előbbit a Goldman Sachs vételre felminősítésének híre támogatta.

A Nokiát azután tépték meg, hogy bejelentették, teljesen elfogyott az új Lumia 920-as modelljük több német boltban. A papírok 6,6 százalékkal kerültek feljebb.

A Totalnál bejelentették, hogy a tervezett 20 milliárd dollár eszközértékesítés részeként 2,5 milliárd dollárért válnak meg nigériai érdekeltségeiktől. Az eladásokból új olaj- és gázprojekteket kíván finanszírozni a világ hetedik legnagyobb kapitalizációjú olajcége. A társaság részvényei a bejelentés után tövebb növelték előnyüket, és már 3,2 százalékos pluszban mozognak.

A Fresenius Medical Care nem tud kikecmeregni a negatív tartományból, 0,2 százalékos mínuszban forognak a papírok a Xetrán. A gyógyszergyár 2012-es profitja 14-16 százalékkal is emelkedhet a menedzsment szerint.

Total (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

Repül az Apple

Emelkedéssel nyitottak az amerikai részvényindexek többek között a fiscal cliffel kapcsolatos optimista várakozások miatt. Pénteken Barack Obama a republikánus képviselőkkel folytatott egyeztetések után elmondta, hogy valószínűleg meg tudnak állapodni az amerikai költségvetési szakadék kérdésében.

A jókedvet erősíthetik az európai piacok szárnyalása, valamint a görögökkel kapcsolatos problémák valószínűsíthető időleges megoldása is. A tőzsdéket a kedvező lakáspiaci makroadat is segíti, ugyanis októberben 2,1 százalékkal nőtt az amerikai használtlakás eladások száma, ami 2,5 éves csúcsnak számít.

Ezek következtében elrugaszkodtak többhavi mélypontjaikról a főbb amerikai részvényindexek, és a múlt heti nagyobb esések után 1,5-1,6 százalék körüli pluszban tartózkodnak.

A nyersanyagok közül a WTI olaj 2,2 százalékot drágult, míg az arany árfolyama 0,9 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai kivétel nélkül jelentős pluszban tanyáznak, közülük a legjobban a távközlési cégek teljesítenek. A technológiai papírokat az Apple repíti, a legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalat már 5 százalékot drágult az elmúlt nyolc hét meredek esései után.

A szektortársak közül a Microsoft 0,7 százalékot, a Google pedig 2,2 százalékot erősödött. A Facebok is folytatni tudja útját felfelé, és 0,3 százalékos emelkedést mutat.

Forrás: [origo]

Különösen jól teljesítenek a Lowe Cos. amerikai barkácsáruház papírjai a cég kedvező gyorsjelentése után. A társaság többek között a Sandy hurrikán miatt az egyes sorokon az elemzői konszenzusnál jobb eredményeket publikált, amire nyitás előtt már 5,4 százalékos emelkedéssel reagáltak a részvények, jelenleg 6,4 százalékos pluszban mozognak.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]