A lottó és a sorsjegy is beférhet a trafikba

Vágólapra másolva!
Lázár János módosítaná a trafiktörvényt. A "nemzeti dohányboltokban" a módosító szerint lehetne szerencsejáték-termékeket is árusítani. Ezzel vonzóbb lehet a trafik azoknak, akik nem bíznak abban, hogy csak dohányértékesítésből meg lehet élni.
Vágólapra másolva!

Átírná a dohányboltokról szóló törvényt Lázár János miniszterelnökségi államtitkár. A változtatás lényege az lenne, hogy nem kizárólag dohánytermékeket és kiegészítőket lehet majd árulni a dohányboltban, hanem szerencsejáték-termékeket is.

A módosító javaslat beemelné a szerencsejátékokat szabályozó törvényben leírt termékeket, vagyis lehetne fogadásokat kötni, sorsjegyet kapni a trafikban, és akár lottózó is lehet majd az üzletből.

A dohánytermékek jelenleg kötött árasak, alig néhány százalék rajtuk a haszon. Csak dohánytermékekből aligha tudnának megélni a trafikosok. Bár Lázár nem említi, a kormányt motiválhatta az, hogy a szerencsejáték megengedésével nagyobb lehet majd az érdeklődés a trafiküzemeltetés iránt.

Lázár az indoklásban arra hivatkozott, hogy ugyanúgy, mint a dohányzás, a szerencsejáték is tilos 18 éves kor alatt. Hivatalosan a trafiktörvény célja a fiatalkorúak védelme, így a szerencsejáték ellenőrizhetően folyhat majd a dohányboltokban. A szerencsejátékot ezzel együtt nem tiltják be máshol, vagyis a lottózók is megmaradnak.

A trafikokat kívülről puritán módon kell kialakítani, kint nem lehet más felirat, csak az, hogy "nemzeti dohánybolt", egy legalább 40 centi átmérőjű 18-as karika, az üzemeltetőt és a nyitvatartási időt jelző tábla, és egy felirat, amely a bent kapható termékekre utal. Azaz hogy a dohányáru mellett például sorsjegy is kapható-e.